Kijktips voor het eindexamen Nederlands

Ben jij volle bak aan het leren voor je eindexamens? Lekker bezig! Af en toe een beetje ontspanning tussendoor kan geen kwaad. Maar om nou gelijk een heel seizoen van Sex Education te bingen is misschien een beetje te veel van het goede. Kijk dan liever iets waar je wat van kan leren! Voor ieder examenvak zetten wij handige kijktips voor je op een rijtje. Zo heb je én ontspanning én je bent, zonder dat je het weet, aan het leren voor je eindexamens. Handig, toch?! Deze keer: kijktips voor het eindexamen Nederlands. 

Kijktips eindexamen Nederlands Examenbundel
  • De beste tip die we je kunnen geven is: kijk veel documentaires! Bijvoorbeeld docu's van NPO, 2DOC en Human. Het taalgebruik van een documentaire is vaak hetzelfde als dat in de kwaliteitskranten (zoals de Volkskrant, Trouw en het NRC Handelsblad). Over het algemeen komen de teksten in het eindexamen Nederlands uit deze kranten. Ga bijvoorbeeld voor de documentaire Pak de macht van Tim Hofman
  • Zoals gezegd heeft 2DOC goede documentaires. Ze maken zelfs fijne lijstjes per thema.  Zoals bijvoorbeeld deze: de leukste coming of age documantaires. Je hebt voor je lijst vást en zeker een aantal coming of age-romans gelezen. Herken je de stijl in deze documentaires?
  • Wil je meer weten over literatuur door de jaren heen? Dan is het programma Literatuurgeschiedenis van de NPO echt iets voor jou. Aan de hand van verschillende schrijvers maak je een reis door de literatuur van de Gouden Eeuw, de Middeleeuwen en de 18e, 19e en 20e eeuw. 
  • Een fijne film over kranten (klinkt saai, is het niet) is The Post. Het gaat over The Washington Post. De medewerkers van deze krant moeten een keuze maken als een rivaliserende krant een primeur binnenhaalt over een decennialange doofpotaffaire waarbij de president betrokken is. Je vindt de film op Netflix!
  • Heb je ’s avonds zin in een gezellige, kneuterige film? Ga dan voor een oer Hollandsche, zoals Ja zuster, Nee zuster op Videoland. Daar vind je trouwens ook de films De Tweeling, De Helleveeg en Het diner. Allemaal boekverfilmingen.

Luistertips

Besteed jij je vrije uurtjes graag aan het luisteren van podcasts? Dan hebben we ook een aantal handige luistertips voor je! 

  • Bij de podcast Nooit meer slapen van de VPRO worden gasten uit de wereld van kunst, cultuur of de actualiteit geïnterviewd. De onderwerpen zijn heel verschillend. Scroll maar eens door de lijst met afleveringen. Wij vinden de afleveringen met Maartje Wortel, Willie Wartaal en Arnon Grunberg dikke aanraders.
  • Ben jij fan van Paulien Cornelisse? Snappen we! In de Paulien Cornelisse podcast leest ze voor uit haar boeken Taal voor de leuk en De verwarde cavia. Heerlijk om te luisteren tijdens een wandeling in de natuur – of gewoon op de bank natuurlijk.
  • Ken je de jongens van Streetlab? Die zijn niet alleen heel leuk om naar te kijken, maar óók fantastisch om naar te luisteren! Stijn en Jasper in hun podcast De zelfhulpboekenclub iedere week een gast met wie ze een voor hen waardevol boek bespreken. Dikke tip!  

Zo, jij kunt weer even vooruit in je vrije uurtjes. Heb je vierkante ogen gekregen omdat je teveel naar je scherm hebt zitten kijken? Sla dan je Examenbundel en Samengevat weer open! Heel veel succes!