Kijktips voor het eindexamen kunst

Ben jij volle bak aan het leren voor je eindexamens? Lekker bezig! Af en toe een beetje ontspanning tussendoor kan geen kwaad. Maar om nou gelijk een heel seizoen van Sex Education te bingen is misschien een beetje te veel van het goede. Kijk dan liever iets waar je wat van kan leren! Voor ieder examenvak zetten wij handige kijktips voor je op een rijtje. Zo heb je én ontspanning én je bent, zonder dat je het weet, aan het leren voor je eindexamens. Handig, toch?! Deze keer: kijktips voor het eindexamen kunst.

Kijktips eindexamen kunst Examenbundel
 • Oké, heb je wat tijd over? Voor het vak kunst hebben we namelijk héél veel kijktips! Om te beginnen met Roofkunst. In deze serie volg je verschillende musea die worstelen met de manier waarop zij koloniale kunst tentoon moeten stellen. Erik Dijkstra gaat op zoek naar vier kunststukken in Europese musea, die daar eigenlijk niet vandaan komen. Interessant!
 • De Netflix-documentaire Made you look: a true story about fake art gaat over het bezoek van een vrouw aan een galerij in New York met een collectie onbekende meesterwerken. Ze begint dit verhaal over hebzucht in de kunstwereld, moedwil en peperduur bedrog. Een heerlijk kijkje achter de schermen van musea!
 • Heb je altijd al eens de Nachtwacht van dichtbij willen zien, maar heb je geen zin om tussen die hordes met mensen te gaan staan? Het Rijksmuseum heeft dé uitkomst voor je met deze digitale rondleiding door hun museum. Je ziet de mooiste werken van dichtbij en krijgt er ook nog eens spot on uitleg over. Na een uur rondleiding tijd mag jij jezelf een echte Rijksmuseum-kenner noemen!
 • Nóg een goede Netflix-serie over kunst is Abstract: The Art of Design. In iedere aflevering staat een ontwerper centraal. Het ontwerp kan van alles zijn: van een lettertype tot aan kunstwerken van licht. Verschillende aspecten van kunst komen aan bod. Lekker divers, dus!
 • Ben jij ook zo’n fan van de kunstenaar Banksy? Dan moet je Banksy does New York zeker kijken! In deze documentaire uit 2014 staat Banksy’s project Better Out Than In centraal. De artiest onthulde een maand lang iedere dag een nieuw kunstwerk. Op zijn Instagram kondigde hij locatie aan van zijn nieuwe werk.
 • Zou jij het liefst álle tentoonstellingen in Nederland willen bekijken, maar is dat gewoon lichtelijk onmogelijk voor je? Nu te Zien! op NPO is dan de uitkomst voor je. Verschillende museumdirecteuren reizen het hele land door om je niet te missen tentoonstellingen te laten zien. In filmpjes van maximaal 7 minuten krijg je de mooiste tentoonstellingen voor je ogen. Extra fijn: er zijn heel veel afleveringen! Het programma Ik zie, ik zie… sluit hier perfect op aan. Ook in deze serie nemen museumdirecteuren je mee in hun voorliefde voor kunst. Hierbij zoomen ze in op hun favoriete kunstwerken. 
 • Wist je dat heel veel musea online tours aanbieden? Zowel musea van ons eigen land als wereldberoemde musea laten je graag bij hen binnenkijken. Wat dacht je van een digitale tour in Museum Panorama Mesdag, Het Noordbrabants Museum, MoMA, Musée d’Orsay, Tate, Guggenheim Museum of ons eigen, fijne Rijksmuseum? Heerlijk met je voetjes omhoog en een drankje in je hand genieten van de mooiste kunstobjecten. Veel plezier!
 • Wil je liever een film kijken over kunstenaars? Open Videoland en zoek naar Modigliani. De film vertelt het verhaal over de rivaliteit tussen twee grote kunstenaars: Modigliani en Picasso. Ze zijn jaloers, geniaal, arrogant en vol met passie. Een heerlijke film om ’s avonds na het leren te kijken om je hoofd een beetje leeg te maken.
 • Als je fan bent van beeldende kunst, moet je Kunstuur op NPO zeker bekijken. In iedere aflevering word je door Lucas de man bijgepraat over de hoogtepunten uit design, mode, fotografie en architectuur.
 • Dit programma ken je vást al, maar je weet waarschijnlijk nog niet dat je het prima kan kijken voor je eindexamen kunst: Tussen Kunst & Kitsch. Je hebt hier uren kijkplezier van, want er staan heel veel afleveringen online.
 • Denk je soms bij kunstwerken: pfff… dat kan een kleuter nog wel schilderen? Hé, let op je woorden en niet zo sarcastisch, want dat kán een kleuter inderdaad. Maar dan ook wel echt héél erg goed. In My kid could paint that volg je de vierjarige kleuter Marla die wordt vergeleken met Picasso. Mega interessant en leuk om naar te kijken!

Zo, jij kunt weer even vooruit in je vrije uurtjes. Heb je vierkante ogen gekregen omdat je teveel naar je scherm hebt zitten kijken? Sla dan je schoolboeken weer open! Heel veel succes!