Interview met Nikki: dé persoon achter het Insta-account examenmemes2021

Volg jij Nikki al op Instagram? Nikki? Jazeker, de persoon achter het Insta-account examenmemes2021! Elke dag plaatst zij de meest grappige en scherpe memes om jouw examenverdriet te verzachten óf om je blijdschap nog groter te maken. Feitje van de dag: Nikki is zelf ook een eindexamenleerling. Hoe ze het succesvolle meme-account combineert met het leren voor de examens en nog veel meer lees je hieronder! Enne… volg je haar nog niet? Ga dat eens even heel gauw doen dan! 

examenmemes2021-examen-memes-2021-eindexamenleerling

Hoi! Vertel eens iets meer over jezelf?

Ik ben Nikki en ik ben net klaar met mijn eindexamens van de havo. Ik heb het pakket Economie en Maatschappij, inclusief Frans. Geen idee waarom ik dat vak ook alweer had gekozen… Naast school speel ik heel veel gitaar en ga ik graag met mijn camera op pad om foto’s te maken. 

Waarom begon je een meme-account op Insta?

Dat was eigenlijk een heel willekeurig idee van me. Ik weet zelf hoe leuk memes kunnen zijn. Hoe vervelend een toets ook kan zijn; je blijft lachen om memes. Het leek me leuk om dat te delen op Instagram, omdat daar veel mensen op zitten. Maar ik wist van tevoren natuurlijk niet dat het account zo snel zó veel volgers zou hebben. Na één week zat ik al op 8.000 volgers! 

Je bent zelf ook een eindexamenleerling. Lukt het om je account bij te houden naast het leren voor al je examens?

Om heel eerlijk te zijn is dat soms best wel een beetje moeilijk. Ik ben snel geneigd om toch weer even Instagram te openen om bijvoorbeeld m’n DM’s te checken. Af en toe leg ik daarom mijn telefoon echt even aan de kant. Op die manier heb ik het leren voor de examens en het bijhouden van mijn account redelijk kunnen afwisselen. 

Hoeveel memes krijg je per dag binnen?

Sowieso rond de tien of twintig per dag. Ik kan helaas niet op iedereen reageren. Dat vind ik wel jammer. Hoe moeilijker de toets, hoe meer memes ik binnenkrijg. Bij het examen Nederlands van de havo kreeg ik bijvoorbeeld heel veel memes, terwijl ik weinig binnenkreeg bij het examen Frans. Daar zie ik eigenlijk wel de positieve kant van in. Want het is natuurlijk heel fijn om te zien dat jij niet de enige bent bij wie het examen niet zo goed ging. Dat vind ik eigenlijk het fijnste aan het account. 

Je deelde onlangs een enquête op je account. Wat zijn de belangrijkste uitkomsten daarvan?

Ja, ik wil na het eerste tijdvak een soort van ‘verslag’ maken over hoe iedereen zich vooraf, tijdens en na de examens voelde. Ik heb daar ongeveer 800 reacties op gekregen. Voor mij is het belangrijk dat ik vooral een algemeen beeld krijg van hoe mensen zich voelen. Ik heb nu al heel veel reacties gekregen over de 5,5-regel. Écht heel veel. Ik weet nog niet precies wat de uitkomst is, maar ik heb het gevoel dat het heel breed is. Sommige mensen zeggen “ik heb er al het vertrouwen in”, terwijl anderen zeggen “laat maar, dit wordt niks”. 

Wat is de beste examentip die jij hebt gehoord?

De allerbelangrijkste tip is eigenlijk dat je áltijd iets moet invullen op je examen. Ook als je het antwoord echt niet weet. Iets is altijd beter dan niets en wie weet scoor je er toch een extra punt mee. Zo heb ik het ook gedaan bij het examen Frans. Hopelijk levert het me iets op! 

Over welke n-term zou jij graag mee willen beslissen?

Lastige vraag! Ik denk geschiedenis. Dat examen ging voor m’n gevoel heel goed. Toen het correctievoorschrift online kwam, zag ik het alleen even niet meer zo zitten. Mijn score viel enorm tegen. Ik heb ook gehoord dat best wel veel leerlingen én docenten geklaagd hebben over dit examen. Een n-term van 1,6 zou me wel redden, denk ik. 

Wat ga je doen als je straks geslaagd bent? 

Als ik hoor dat ik geslaagd ben, ben ik natuurlijk superblij! Ik denk dat ik heel veel foto’s ga maken van de vlag die uithangt en dat lekker ga delen op social media. Gewoon omdat het kan. Daarna ga ik denk ik snel terug naar het ritme van veel uitslapen, niets doen maar ook heel veel werken. Ik heb toch niet zoveel te doen en een beetje geld verdienen voordat ik aan mijn opleiding begin, is niet verkeerd. Ik ga de studie Communicatie en Multimedia Design doen in Maastricht! 

Wil je nog iets kwijt aan je mede-eindexamenleerlingen?

Maak je geen zorgen. Laat alles maar gewoon op je af komen en denk er niet teveel over na. Ik denk dat de meeste leerlingen al hun examens in het eerste tijdvak hebben gemaakt, dus: ga lekker genieten van het mooie weer! 

Psst... ben jij benieuwd geworden naar het meme-account van Nikki? Of wil je zelf een meme insturen, zodat misschien wel duizenden mensen deze te zien krijgen? Je weet wat je moet doen: volgen!