Aera is 18 jaar oud en kan zichzelf inmiddels oud-examenleerling noemen. Vorig jaar is ze namelijk geslaagd! Inmiddels studeert ze aan de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij. In dit artikel geeft ze je tips hoe je kunt (samen)werken met Examenbundel, Samengevat en Zeker Slagen.
How to: leren met Examenbundel, Samengevat en Zeker Slagen
Voor dit artikel heb ik mijn stapel Examenbundels – en Samengevat erbij gepakt om jou de ultieme tips te geven. Ik hoop dat jij na het lezen van dit artikel direct lekker aan de slag kunt gaan met al deze handige hulpmiddelen bij het leren!
Stap 1: Zeker Slagen
Naast Examenbundel en Samengevat is er nóg een handige bundel: Zeker Slagen. Deze bundel geeft je inzicht in hoe jij je het beste kunt voorbereiden op je eindexamens. Ook ontdek je welk leertype jij bent. Bij de verschillende leertypes worden tips gegeven die helemaal bij jouw leerstijl passen. Daarnaast staat er nog veel meer handige informatie in, zoals extra tips voor bepaalde vakken en hoe je het beste kunt plannen. Ik raad je aan om de bundel aan te schaffen, want daarmee kom je erachter wat jouw leerstijl is. Doordat je meer inzicht krijgt in jezelf, weet je wat je goede punten én wat je valkuilen zijn. Slaag je niet? Dan krijg je je geld terug!
Stap 2: De oriëntatietoets
In iedere Examenbundel vind je een oriëntatietoets. Die toets is er niet voor niets. Je controleert ermee welke onderdelen je beheerst en welke onderdelen je nog moet verbeteren. Ik maakte áltijd eerst de oriëntatietoets. Zo wist ik welke stof ik nog niet onder de knie had. Tip: maak een account aan op de website van Examenbundel. Dan kun je namelijk de antwoorden bekijken van de oriëntatietoets en weet je direct welke onderdelen je beheerst en welke nog niet.
Stap 3: Het (opnieuw) leren met Samengevat
Als je de oriëntatietoets hebt gemaakt en je weet voor welke onderdelen je nog een beetje moet oefenen, pak je je Samengevat erbij. Want nu je weet wat beter kan, kun je dit effectief aanpakken. In Samengevat staat de stof kort, duidelijk én bondig beschreven. Zo heb je veel overzicht. Ik schreef de stof altijd over, waardoor ik het beter onthield. De stof kennen en begrijpen is dus de eerste stap om een onderdeel te verbeteren. Als je de kennis niet hebt en begrijpt, kun je simpelweg de vraag ook niet goed beantwoorden. Het is dus belangrijk dat je back to basics gaat en de stof leert en onthoudt. Niet iedereen leert hetzelfde, dus leer hoe jij het fijn vindt. Schrijf het over, lees het door, markeer, onderstreep…. Zolang het voor jou maar werkt!
Stap 4: Oefenexamens maken
Als het goed is, heb je de stof begrepen, geleerd en onthouden. De stof zit dus in je hoofd. Supergoed! Nu kun je beginnen met het maken van oefenexamens in je Examenbundel. De vragen zijn op het niveau dat je moet beheersen tijdens je eindexamen. Tipje: ik zou de geleerde stof eerst een paar dagen herhalen voordat je begint met de oefenexamens. Op die manier vergeet je de stof minder snel en kan je alles even laten bezinken.
Stap 5: Nog meer oefenexamens maken
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen (het spijt me), maar máák die oefenexamens nou! En maak er veel. En doe dat vaak. Het klinkt misschien overdreven maar dat is dé manier om je voor te bereiden op je eindexamens. Vergeet niet om ze na te kijken, want anders heb je er natuurlijk niet zo veel aan. Zo word jij een eindexamens-professional en ga je zeker slagen.
En nog een tip: blijf niet uren achter elkaar door leren, maar neem genoeg tijd voor jezelf. Heel belangrijk!
Ik wens je veel succes met je eindexamens! Zeg maar 100 keer tegen jezelf dat je die examens gaat halen. Dat geeft je positieve energie. Je kan het!