Het literatuurexamen: zo haal jij een dikke voldoende!

Tips van Kayleigh #2: het literatuurexamen

Hoi, ik ben Kayleigh. Ik zit in 6vwo en ik moet dit jaar examen doen. Heel spannend dus! Na mijn examen wil ik Bedrijfskunde studeren, omdat ik later accountant wil worden. Ik geef je graag wat tips waar jij als bovenbouwleerling hopelijk wat aan hebt!

Het literatuurexamen: zo haal jij een dikke voldoende!

Alsof het nog niet druk genoeg is in het laatste jaar van de middelbare school, krijg je ook nog eens veel belangrijke toetsen en opdrachten. Voor scholen is het verplicht om de examens en SE-onderdelen af te nemen. Bijvoorbeeld het literatuurexamen. Vertellen over boeken die je gelezen hebt… Hoe zorg je ervoor dat je niks vergeet én dat je een dikke voldoende voor dit examen scoort? Ik help je daarmee in dit artikel!

  • Tip 1: Zet alles op een rijtje na het lezen van een boek
  • Tip 2: Plan een dagelijks of wekelijks leesmomentje in
  • Tip 3: Samenvattingen lezen is niet verboden
  • Tip 4: Je hoeft echt niet alles te weten
  • Tip 5: Vertel levendig over de boeken
  • Tip 6: De docenten weten ook echt niet alles over de boeken

In de bovenbouw lees je, voor de talen in je pakket, veel boeken. Uiteindelijk moet je alles over deze boeken kunnen vertellen. Veel leerlingen denken dat ze boeken of personages door elkaar gaan halen. Hoe zorg je er nou voor dat dit niet gebeurt? En hoe zorg je überhaupt dat je het redt om alle boeken op tijd te lezen?

Niet iedereen vindt lezen even leuk. Vooral de boeken voor school (die van een bepaald literair niveau moeten zijn) zijn voor de meeste leerlingen een enorme kwelling. Maar je moet er uiteindelijk wel alles over weten. Je moet ten eerste nooit, als het even kan, meerdere boeken tegelijk lezen. Zo raak je veel minder snel in de war. Ook is het goed, als je tijd hebt, na het lezen alles even op een rijtje te zetten. Dit is handig voor je literatuurexamen, omdat je dan niet meer alle research hoeft te doen. Dat heb je tijdens en na het lezen van een boek al gedaan.

Vooral de Duitse, Spaanse en Franse boeken zijn meestal lastig om doorheen te komen. Daarom is mijn tip om een vast leesmoment voor jezelf in te plannen, waarbij je zoveel mogelijk in je boek probeert te lezen. Het is fijn als docenten je hier in de les wat tijd voor geven. Als het een keer niet lukt om door een boek heen te komen of hem uit te krijgen, zoek dan een samenvatting op. Op scholieren.com staan vaak goede samenvattingen. Bijvoorbeeld de ‘Zeker Weten Goed samenvattingen’. Ook zal je school een lidmaatschap hebben op de uittrekselbank. Hier vind je samenvattingen die zijn geschreven door literaire experts. Heel handig!

Alles bij elkaar is het literatuurexamen enorm veel werk. Je moet veel boeken lezen en hier ook nog eens alles over weten. Met de juiste planning en instelling moet dit lukken, maar een beetje hulp hierbij is nooit verkeerd. Wees dus niet bang om een keer een stukje boek over te slaan wanneer het niet anders kan. Kies dan voor een samenvatting als alternatief. Wees vooral ook zeker van jezelf. Je weet meer over de boeken dan je denkt!