Eindexamens 2022: zet deze belangrijke data in je agenda!

Ben jij op zoek naar de belangrijke data voor de eindexamens van 2024? Klik dan hier.

Voor je het weet is hét moment van 2022 daar: je gaat je eindexamens maken! Een spannende periode waarin je aan veel dingen moet denken… Om je te helpen zetten wij alle belangrijke data die jij moet weten voor je op een rijtje. Dus pak je agenda en markeerstift erbij en schrijf mee! 

Eindexamens 2021: zet deze belangrijke data in je agenda!

Numerus-fixusopleiding

Voor sommige studies heb je je al aan moeten melden, namelijk de numerus-fixusopleidingen. Heb jij dat gedaan voor 15 januari? Dan wordt zaterdag 15 april een spannende dag voor je! Dan krijg je namelijk de uitslag in Studielink. Als jouw rangnummer binnen het aantal beschikbare plaatsen van de opleiding valt, ben je toegelaten. Het is dan heel belangrijk dat je binnen twee weken je plek accepteert in Studielink. Anders gaat deze kans aan je voorbij en mag iemand anders jouw plekje innemen. 

Examens doorschuiven 

We schreven er al eerder over: de drie tijdvakken van de eindexamens van 2022. Wil jij één of meerdere examens liever in het tweede tijdvak maken? Dan moet je deze wens uiterlijk vrijdag 22 april doorgeven aan jouw school. En doe dat op tijd, want anders bepaalt je school wanneer jij welke examens maakt. Een weekje later, op uiterlijk vrijdag 29 april, hoor je van je school welke examens je wanneer moet maken. 

Aanmelden voor studie

Wil jij volgend schooljaar gaan studeren? Dan is zondag 1 mei een héle belangrijke datum voor je. Nog voordat je de eindexamens maakt, moet je je namelijk al via Studielink aanmelden bij de studie(s) van jouw keuze. Heb je interesse in meerdere studies? Je mag je aanmelden voor maximaal vier opleidingen. 

De drie tijdvakken 

Oké, het is zover: donderdag 12 mei is de eerste dag dat jij je examens kunt maken. Het eerste tijdvak loopt tot en met maandag 30 mei. Goed om te weten is dat je de uitslag van het eerste tijdvak krijgt op donderdag 9 juni. Heb jij al je examens in het eerste tijdvak gemaakt? Dan weet je dus op deze datum of je geslaagd bent of niet. Spannend! 

Van maandag 13 tot en met vrijdag 24 juni is het tweede tijdvak gepland. Wil jij examens doorschuiven om zo wat meer voorbereidingstijd te hebben? Dan moet jij in deze periode ook nog aan de bak. Ook wanneer het je (om een geldige reden) niet is gelukt om examens in het eerste tijdvak af te leggen, maak je in deze periode examens. Heb jij inderdaad examens gemaakt in het tweede tijdvak? Dan moet je vrijdag 1 juli groot omcirkelen in je agenda. Op die dag krijg je namelijk je uitslag! 

En dan is daar nog het derde tijdvak. Van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 juli heb je de allerlaatste kans om examens te maken. Is het je tot nu toe nog niet gelukt om een examen van een bepaald vak te maken? Dan mag je dat ook nog in dit tijdvak doen. Daar moet je natuurlijk wel een geldige reden voor hebben. ‘Geen zin om te leren’ is geen optie. Op donderdag 15 juli krijg je de uitslag van het derde tijdvak. Op deze dag weten alle eindexamenkandidaten van Nederland of ze geslaagd zijn. 

Hieronder alles nog even voor je in een tabel!

Wat? Wanneer? Uitslag Opmerkingen
Numerus Fixus Inschrijven voor 15 januari 15 april Via Studielink
Aanmelden studie Inschrijven voor 1 mei Via Studielink Verkeerde keus gemaakt? Tot 1 september kan je nog je keuze aanpassen.
Examens spreiden (extra maatregel i.v.m. COVID-19) Aangeven voor 22 april - Alles loopt via school

Tijdvak 1

Eerste afnames

12 t/m 30 mei 9 juni (bekendmaking n-termen) Als je jouw examens hebt gespreid krijg je pas na je laatst gemaakte examens uitslag.

Tijdvak 2

Eerste afnames + herkansingen

13 t/m 24 juni 1 juli (bekendmaking n-termen)  

Tijdvak 3 

Herkansingen

5 t/m 8 juli

14 juli

(bekendmaking n-termen)