Aanmelden voor een numerus fixus opleiding? Dit is handig om te weten!

Heb je een studie gevonden die helemaal bij jou past? Dat is heel erg fijn! Het kan zo zijn dat deze studie een ‘numerus fixus’ opleiding is. Wat dat precies is en wat je ervoor moet doen, leggen we je in dit artikel allemaal uit. 

Aanmelden voor een numerus fixus-studie

Een numerus fixus opleiding dus… In het Latijn betekent dit ‘vastgesteld aantal’. Het houdt in dat de opleiding maar een beperkt aantal plaatsen per jaar heeft voor nieuwe studenten. Als er meer mensen zijn die zich aanmelden voor deze studie dan dat er toegelaten kunnen worden, komt er een selectieprocedure.  

Welke numerus fixus opleidingen zijn er?

Heel veel hogescholen en universiteiten bieden numerus fixus opleidingen aan. Studiekeuze123 heeft voor komend collegejaar een handig overzicht gemaakt. Je ziet per opleiding hoeveel nieuwe studenten er maximaal worden toegelaten en hoe vaak je mag deelnemen aan de selectie. Dat is per opleiding anders, maar het staat vast dat je nooit vaker dan drie keer mag deelnemen. 

Hoe werkt het aanmelden?

Per studiejaar mag je je voor maximaal twee numerus fixus-opleidingen aanmelden. Dit mag ook dezelfde opleiding zijn op twee verschillende onderwijsinstellingen. Er zijn wel een aantal uitzonderingen: voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie, verloskunde en mondzorgkunde geldt dat je hier maar één onderwijsinstelling voor mag kiezen. 

Aanmelden en uitslag 

Je kunt je voor alle numerus fixus opleidingen in Nederland aanmelden tot uiterlijk 15 januari 2023. Alle onderwijsinstellingen geven hun ranglijsten daarna door aan Studielink. Drie maanden later, op 15 april, ontvang je een rangnummer via Studielink. Als dit rangnummer binnen het aantal beschikbare plekken van de studie valt, betekent dit dat je bent toegelaten. 

Voorbeeld: er zijn 300 plaatsen voor de opleiding tandheelkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Is het nummer dat je via Studielink krijgt 280? Dan ben je toegelaten. Is je nummer 310? Dan mag je helaas niet aan de studie beginnen. 

Wat als je niet wordt toegelaten?

Dat is natuurlijk héél erg balen! Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Zo kun je je aanmelden voor dezelfde studie, maar dan aan een andere hogeschool of universiteit. Sommige opleidingen hebben bij de ene onderwijsinstelling wel een numerus fixus en bij de andere niet. Daarnaast kun je je aanmelden voor een andere studie. Als laatste kun je het volgend jaar nog een keertje proberen. Houd dan wel rekening met het maximale aantal keer dat je je voor de opleiding mag aanmelden. 

Voorbereiden 

Hoge scholen en universiteiten bepalen zelf hoe de selectie eruitziet. Kijk goed op de website van jouw gekozen studie om te lezen hoe de toelatingsprocedure er precies uitziet. Veel onderwijsinstellingen kijken niet alleen naar welke cijfers je hebt gehaald. Ze kijken bijvoorbeeld ook naar je motivatie, jouw persoonlijkheid en welke dingen je naast school doet. Het kan zijn dat je een dagje moet meelopen of dat je een rollenspel moet doen. Door al deze zaken kunnen scholen inschatten of jij geschikt bent voor de studie. 

Heb jij een numerus fixus opleiding op het oog? Dan wensen we je veel succes en plezier met de voorbereidingen en het aanmelden!