Eindexamen in zicht

Het eindexamen is in zicht! Weten hoe je moet leren lijkt nu misschien te laat. Maar vrees niet: je hebt nog een maandje de tijd. Genoeg tijd om die cijfers omhoog te halen.

Lucas-timmerman-eindexamen-in-zicht

Lucas Timmerman vertelt hoe hij leert.

Muziek bij het leren

Zet in ieder geval die Top 40 af. Van binnen weet je zelf ook wel dat dat niet werkt. Muziek blijft toch een dingetje, niet? Zelf probeer ik het ook altijd. Eventjes wel, dan weer niet. Dan is er weer te veel lawaai op straat, dus toch weer muziek aan en dan toch maar weer uit. Ja wat nu, wat werkt? Klassieke muziek, rustige studie-playlists van Spotify of van Examenbundel speciaal per vakgebied kunnen misschien werken. Uit onderzoek blijkt dat je het beste kunt kiezen voor instrumentale muziek, want tekst leidt af. En dan een lange playlist zodat je niet steeds op zoek hoeft naar nieuwe muziek. Voor mij werkt dat soms wel, lekker rustig en FOCUS.

Mijn tips: hoe onthoud je wat je leest?

Nu we dat hebben besproken kunnen we naar de echte tips. Ik zag laatst een filmpje over hoe je beter onthoudt wat je leest. Ik merkte dat ik een deel van deze dingen al uit mijzelf doe tijdens het leren. Zie ‘How to Remember more of What You Read’ van Thomas Frank.

  • Lees eerst de titel, tussenkopjes en conclusie.
    In de video heeft hij het bijvoorbeeld over ‘pre-reading’. Zoals het Engelse woord al zegt gaat het over ‘voor-lezen’. Dat houdt in dat je de titels en conclusies alvast leest. Hierdoor zal je tijdens het lezen eerder de nuttige informatie eruit pikken, waardoor je de belangrijke dingen beter onthoudt.
  • Lees een alinea. Markeer daarna de belangrijkste zinnen in die alinea, bijvoorbeeld met een textmarker of door de tekst te onderstrepen.
    Hij heeft het ook over arceren, aantekeningen maken en samenvatten. Let op, dit kan je het beste doen nadat je iets gelezen hebt. Anders zal je vooral gefocust zijn op die drie handelingen in plaats van op de tekst. Dus bijvoorbeeld eerst de alinea lezen en daarna pas arceren, zodat je beter weet wat de kernzin(nen) is/zijn.
  • Lees de hele tekst. Maak daarna aantekeningen of een samenvatting.
    De aantekeningen maken en het samenvatten kun je het beste doen als je een stuk tekst helemaal gelezen hebt (bijvoorbeeld na een ondertitel, paragraaf etc.).
  • Overhoor jezelf bij de tweede keer: kun je de belangrijkste punten opsommen? Kun je de conclusie vertellen?
    Zelf deed ik veel van deze tips dus al. Na het lezen van een paragraaf overhoor ik mijzelf bijvoorbeeld of ik nog weet waar het over ging (samenvatten). In een samenvatting die ik al gelezen heb probeer ik bij de tweede keer mezelf te overhoren wat er in een opsomming of conclusie staat. Wat ik niet weet of waarvan ik denk dat het extra belangrijk is, arceer ik dan.
  • Zoek meteen op wat je niet weet of niet kent.
    Hier wil ik nog aan toevoegen dat je het beste iets meteen kan opzoeken als je het niet weet of niet kent, of als je je bijvoorbeeld afvraagt hoe het eruitziet. Hierdoor creëer je een extra kapstok, een extra herinnering, waardoor de informatie makkelijker blijft hangen.
  • Praat over de stof met je ouders of medeleerlingen.
    Bespreek de stof ook vooral met je ouders of medeleerlingen. Dat is meteen weer een overhoring voor jezelf en je leert ook nog eens via een andere manier. Je hebt de stof dan gelezen, gehoord en uitgesproken.
  • Leg de stof aan iemand uit
    Als je de stof uitlegt aan iemand, ga je er zelf meer over nadenken en focus je je meer op de kern. Weer een extra kapstokje!

Trucje leren

Deze tips gaan vooral over de vakken waarvoor je moet leren. Maar voor veel vakken is het ook gewoon simpelweg een trucje leren. Dat betekent veel opgaves maken en examens trainen. Uiteindelijk zijn de examen gedeeltelijk ook gewoon een trucje.

  • Oefen met oude examens van Examenbundel bijvoorbeeld! 
    Maak een heel examen en bekijk wat je goed hebt. Ga terug naar de vragen die je fout hebt of waar je niet alle punten voor hebt. Bekijk wat ze precies vragen (wat voor vraag is het?) en kijk waar je punten voor kreeg. Als je dit een paar keer hebt gedaan, weet je ongeveer al wat ze van je verwachten bij verschillende soorten vragen en waar je punten voor krijgt.

Leer de stof én leer hoe je moet antwoorden op je examen

Kortom: het leren is erg belangrijk. Overhoor jezelf en stel vragen aan jezelf. Maar het gaat dus ook om hoe goed jij bent in toetsen maken. Leer dit dus vooral ook. De examens zullen straks opeens voor de deur staan. Werk aan de winkel dus! Met deze tips gaat dat hopelijk makkelijker, veel succes allemaal.