De enige echte Eindexamen Evaluatie #4: donderdag 20 mei

Dag 1, 2 en 3 had je al achter de rug en nu de vierde dag ook! Vliegt de tijd of kan het voor jou allemaal niet snel genoeg voorbij zijn? We zijn heel benieuwd naar jullie mening over de eindexamens van 2021. Daarom delen we elke dag instapolls waarop je kunt antwoorden. Wat vonden jouw mede-eindexamenkandidaten vandaag van maatschappijkunde (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL), aardrijkskunde (havo), filosofie (vwo), natuur- en scheikunde 1 (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL), natuurkunde (havo) en Engels (vwo)? Je leest het hieronder! 

de-enige-echte-eindexamen-evaluatie-2021-dag-4-maatschappijkunde-aardrijkskunde-filosofie-nask-natuurkunde-engels

Maatschappijkunde (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL) 

Maatschappijkunde vmbo BB 

Het is soms heel bijzonder om te zien hoe jullie meningen bíjna precies verdeeld zijn. 49% vond dit examen goed gaan, terwijl 51% ‘slecht’ antwoordde op onze poll. Wij hopen natuurlijk heel erg met jullie mee dat iedereen een goed cijfer haalt! 

Maatschappijkunde vmbo KB

Hier zijn de antwoorden iets duidelijker. 64% vond dit examen helaas slecht gaan… Dat is balen! Gelukkig heeft 36% er wel een goed gevoel aan overgehouden. 

Maatschappijkunde vmbo GL/TL 

Ook bij dit eindexamen wint ‘slecht’ het van ‘goed’. 53% stapte niet echt blij de zaal uit na het maken van het examen. Redenen die worden gegeven: “Ik moest meer lezen dan bij het leesexamen”, “Dit examen was veel te lang. Ik had geen tijd meer om mijn antwoorden te controleren”, “Wij hadden veel last van geluidsoverlast, omdat er balken in de grond werden geslagen” (pssst… wist je dat je daarvoor een klacht kan indienen bij het LAKS?) en “Ik moest veel te veel schrijven”. Gelukkig ging dit examen bij 47% van de poll-antwoorders wel goed. Zo zegt iemand: “Het niveau was goed te doen”. Fijn om te horen! 

De antwoorden van dit examen heeft Cito al online gezet. Je vindt ze op deze pagina

Aardrijkskunde (havo) 

Weer veel ‘slecht-stemmers’ voor dit eindexamen, namelijk 57%. Ai… Veel van jullie dachten dat het best wel goed ging, tot het nakijkmodel erbij werd gehaald. Zo deelt iemand met ons: “Voor iedereen die denkt dat het goed ging: ik dacht dat ook en kwam uit op een magere 5”. We krijgen ook meerdere keren te horen dat het kaartenkatern erg overzichtelijk was: “Je moest het helemaal uitvouwen. Daar kwam ik bij vraag 10 pas achter”. Er komen ook positieve berichten binnen: “Dit examen ging echt beter dan gedacht” en “Hij was echt wel te doen, maar… ook erg lang”. Let’s hope for the best! 

Kijk je examen alvast na met het antwoordmodel

Filosofie (vwo)

De helft van jullie zit lekker op één lijn met elkaar en dus… de andere helft ook. 50/50 voor goed en slecht bij dit eindexamen. Hoe gaat het met jullie vingers? Iemand geeft aan 11 kantjes volgeschreven te hebben. We kunnen ons voorstellen dat je dan wat kramp in je hand krijgt. Een ander laat weten: “Het was wel heel pittig en sommige vraagstellingen waren heel vaag”. 

Ben je benieuwd bij welke helft jij hoort? Check de antwoorden van het examen op deze pagina.

Natuur- en scheikunde 1 (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL) 

Natuur- en scheikunde 1 vmbo BB

Het lijkt wel alsof jullie het met elkaar afspreken, want ook hier zijn jullie meningen netjes verdeeld. De ene helft heeft een goed gevoel overgehouden na het maken van dit eindexamen. De andere helft is er niet over te spreken. We hopen met jullie mee dat het uiteindelijk allemaal wel meevalt en iedereen alsnog een goed cijfer heeft. 

Natuur- en scheikunde 1 vmbo KB

Oké… nu begint het bijna een beetje saai te worden misschien. Maar opnieuw vond de helft van jullie dit examen lekker gaan en de andere helft niet. We zijn altijd benieuwd waarom het wel of niet goed ging, dus laat voor je andere examens vooral je antwoord achter in de vraagsticker! 

Natuur- en scheikunde 1 vmbo GL/TL

Hallo! Mogen we even je aandacht? Want… dit examen ging bij de meesten van jullie goed! Woehoe! Oké, het gaat om 52% tegenover 48%, maar tóch. Jullie laten het volgende weten over dit examen: “Het was een fijne vraagstelling”, “Op de een of andere manier werkte mijn brein mee”, “Het was best te doen”, “De opdrachten werden goed uitgelegd en de sommen om te maken waren makkelijk”. Hè, wat heerlijk om die positieve berichten te lezen! 

Wil jij kijken of dit examen ook bij jou goed ging? Je vindt het antwoordmodel hier

Natuurkunde (havo)

69% van jullie kwam met een grote donderwolk boven het hoofd de zaal uit, want dit examen ging s-l-e-c-h-t. Jullie geven aan dat het examen te lang en te moeilijk was. Zo zegt iemand: “Er kwamen echt super onlogische toepassingen in voor”. Iemand anders vult aan: “Veel te lang en het was meer biologie dan natuurkunde”. Een ander zegt: “Niet te doen. Super moeilijk en allemaal nieuwe dingen”. Veel van jullie kwamen ook in tijdsnood. Dat is natuurlijk nooit fijn! Laten we hopen dat de normering een beetje te doen is, zodat veel van jullie alsnog een voldoende hebben. 

Benieuwd of je examen misschien toch beter ging dan gedacht? Bekijk de antwoorden

Engels (vwo) 

Yesss, we eindigen met een positief bericht. 66% van de poll-antwoorders geeft namelijk aan dat het eindexamen Engels (vwo) GOED ging! Dit is wat jullie erover zeggen: “De teksten waren modern en sluiten goed aan bij het dagelijks leven en de tijd van nu”, “Er waren 2 of 3 teksten die niet zo goed gingen, maar over de rest heb ik een goed gevoel”, “Easy! Heb maar 1 foutje”, “Ging gewoon prima! Na het nakijken kom ik zelfs uit op 46 van de 48 punten. Ben dus heel blij!”. 

Ben jij ook benieuwd hoeveel punten je hebt gescoord? Je vindt de antwoorden van dit eindexamen hier

Lieve mensen, nog één dagje knallen en dan hebben jullie een welverdiend lang weekend! Natuurlijk moet je dan ook leren, maar geef jezelf ook de tijd om even te ontspannen. Maak bijvoorbeeld een TikTok-dansje op de examenrap Slagen van MeesterVlogger. Succes morgen!