De enige echte Eindexamen Evaluatie #3: woensdag 19 mei

Ja hoorrr, ook de derde dag van de eindexamens van 2021 heb je overleefd! Wij zijn elke dag benieuwd naar jullie ervaringen met de examens. Daarom plaatsen we polls op ons insta-account. Daar maken we dan de enige echte Eindexamen Evaluatie van! Benieuwd hoe de eerste dagen bij jouw mede-eindexamenkandidaten gingen? Lees het verslag van de eerste dag en de samenvatting van dag twee. Vandaag stonden op het programma: aardrijkskunde (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL en TL), kunst algemeen (havo), Latijnse taal en cultuur (vwo), Frans (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL en TL), Nederlands (havo) en biologie (vwo). Scroll snel verder voor een overzicht van jullie meningen! 

de-enige-echte-eindexamen-evaluatie-2021-dag-3-aardrijkskunde-kunst-algemeen-latijns-frans-nederlands-biologie

Aardrijkskunde (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL en TL) 

Aardrijkskunde vmbo BB

Voor de helft van de antwoorders op onze Instapoll ging dit examen echt wel lekker. Iemand zegt: “ik had het moeilijker verwacht door de SE’s, maar het viel reuze mee”. Een ander is ook positief: “Het examen was in kleur geprint. Dat was fijn”. Hopelijk heeft de helft bij wie het wat minder goed ging in ieder geval een voldoende! 

Aardrijkskunde vmbo KB

Ook bij dit eindexamen zijn de meningen verdeeld. 52% vond het slecht gaan, 48% heeft er gelukkig wél een goed gevoel aan overgehouden. 

Aardrijkskunde vmbo GL en TL 

Hield jij het droog op de fiets naar het eindexamen toe…? Heel veel scholieren helaas niet. En dan was er in het examen ook veel te veel focus op, jawel, water. Toch heeft het grootste deel van de antwoorders op ‘goed’ gestemd, namelijk 55%. Jullie antwoorden: “Het waren best makkelijke vragen”, “Had het gevoel dat het prima ging. Ik was alleen best snel klaar… dat kan ook een slecht teken zijn”, “De vragen uit het examen hebben we besproken in de lessen ter voorbereiding” en “Ja, wel makkelijk. Maar wel echt heel lang”. Niet iedereen is positief. 45% stemde op ‘slecht’. Iemand geeft aan dat ze maar 27 punten heeft. Een ander vond de vragen heel ingewikkeld. 

Antwoorden voor dit examen vind je op deze pagina

Kunst algemeen (havo)

Bij 42% ging dit examen goed! Bij 58% helaas niet… Zo zegt iemand: “Er waren heel veel bronnen. Hierdoor kwam ik in tijdsnood”. Een ander vult aan: “Het examen duurde zo lang. Op de helft was mijn concentratie helemaal weg”. We krijgen gelukkig ook nog wat positieve geluiden te horen: “De vragen waren goed te beantwoorden aan de hand van de bronnen”, “Was best te doen. Ik heb denk ik wel een voldoende”, “Viel mee! Had zoveel erger verwacht”, “Dit is de eerste keer dat ik een beetje een goed gevoel heb na het maken van een examen”. 

Cito heeft de antwoorden van dit eindexamen online gezet. Check ze snel (als je dat nog niet hebt gedaan). 

Latijnse taal en cultuur (vwo) 

Hmmm, 62% van onze poll-antwoorders lieten weten dat dit eindexamen slecht ging. En waarom dan wel? Iemand laat weten: “Het was een lange toets met pittige vragen. Veel op het Latijn en weinig op de inhoud. De pv was ook moeilijk”. Iemand anders zegt: “De vertaling was weer eens klote!”. Gelukkig ging het bij 38% van jullie wel goed. Een van jullie zegt hierover: “Zooo makkelijk! Goed te doen en een easy vertaling”. Zo zie je maar weer… iedereen heeft een andere ervaring. 

Zeker weten of het bij jou wel of niet goed ging? Dat kan door je antwoorden te checken op deze pagina

Frans (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL en TL) 

Frans vmbo BB

Voor dit eindexamen kregen we meer negatieve stemmen dan positieve stemmen. Helaas! 58% vond dit examen slecht gaan. 42% is gelukkig wel tevreden! 

Frans vmbo KB 

Ook dit eindexamen ging bij de meesten van jullie niet helemaal zoals gehoopt. 57% van onze poll-antwoorders stemde op ‘slecht’. En waarom ging het dan niet zo lekker? Iemand zegt: “Het examen was erg moeilijk en veel te lang door de lange teksten”. 43% heeft gelukkig wel een goed gevoel overgehouden aan dit examen. 

Frans vmbo GL en TL 

Voor dit examen liggen jullie meningen heel dicht bij elkaar. 48% stemde voor ‘goed’. Gelukkig! Als redenen geven jullie: “Het waren niet al te moeilijke teksten”. “Er waren veel vragen met als antwoordoptie wel/niet” en “Dit examen was goed te doen, maar er waren wel moeilijke signaalwoorden”. Helaas stemde 52% voor ‘slecht’. Redenen hiervoor zijn: “Het examen was veel te lang” en “De teksten waren te moeilijk”. 

Benieuwd naar de antwoorden? Je vindt ze hier

Nederlands (havo)

Bij 43% van jullie ging dit examen goed. Fijn! Jullie antwoorden: “Dit examen was super easy”, “Het ging wel goed, maar het examen was veel te lang”, “Ik begreep goed wat ze wilden met de vraagstelling” en “Fijne teksten en prima onderwerpen”. Helaas is niet iedereen zo positief. 57% baalde flink na het maken van dit examen. Onder andere omdat het examen veel te lang was en er veel moeilijke vragen bij zaten. Ook zegt iemand: “Het ging slecht omdat het veel open vragen waren. Dat kost veel tijd. Dit examen was moeilijker dan sommige examens van afgelopen jaren”. Iemand anders zegt: “Het duurde zo lang en het examen bevatte veel moeilijke woorden”. Ja… zoals ‘consequent’, bijvoorbeeld?

Benieuwd welke score je ongeveer hebt behaald? Kijk je eindexamen alvast na

Biologie (vwo) 

Weer een examen waarbij het merendeel van jullie aangeeft dat het slecht ging: 63%. Zo jammer! Zo zegt iemand dat dit eindexamen meer over begrijpend lezen ging dan over het toepassen van je kennis. En jullie zijn het er allemaal mee eens dat dit examen véél te lang was. Met ook nog eens hele vage vragen. Iemand dacht zelfs een 9 te hebben, maar na het nakijken bleek dat diegene minder dan de helft goed had. Ai, ai, ai. Maar laten we het positief bekijken (ja, we willen niet alleen maar deprimerende berichten brengen natuurlijk)… Bij 37% van jullie ging het wel lekker! 

De antwoorden van dit eindexamen vind je hier

Zit je inmiddels al in het eindexamenritme? Je bent goed bezig! Wil je nog een beetje extra motivatie (en ontspanning)? Bekijk dan de examenrap Slagen van MeesterVlogger! Morgen zijn wij weer bij je terug met een nieuwe Eindexamen Evaluatie. Succes!