De beste uitlegvideo’s op een rijtje. Deel 1: alfavakken

Heb jij je lesboeken van A tot Z gelezen, maar snap je de stof toch nét niet helemaal? Of wil je wat extra uitleg krijgen over de eindexamenstof? YouTube heeft de antwoorden voor je! Nee, dat is niet te mooi om waar te zijn. Er zijn honderden, misschien wel duizenden, uitlegvideo’s gemaakt door leraren uit het voortgezet onderwijs. Wij zetten de beste YouTube-kanalen voor je op een rijtje. Met deze keer: de alfavakken. 

Uitlegvideo's Alfavakken

Nederlands

 • Maarten de Krosse maakt al jarenlang video’s. Per onderwerp binnen het vak Nederlands heeft hij een handige playlist aangemaakt (waaronder eentje over examentraining). Of het nou gaat om argumenteren of om schrijfvaardigheid: Maarten heeft er een video van!
 • Mnr Helmich geeft een aantal hele fijne examentips. Ze staan overzichtelijk bij elkaar in een aparte playlist. Op zijn kanaal zijn ook video’s te vinden over grammatica en ontleden. Kun je daar wel wat extra oefening in gebruiken? Dan zijn deze video’s een dikke tip. 
 • Arnoud Kuijpers ken je misschien al wel. Met zijn bijna 17.000 volgers is die kans best groot. Er is voor ieder wat wils iets te vinden op zijn kanaal. Bijvoorbeeld examenvoorbereiding per niveau. Handig! 

Engels

 • Juf Johanna leert jou álles wat je moet weten over de Engelse taal. Van de past perfect tot de future tense. Extra handig: deze docente heeft tientallen examentraining-video’s per niveau. De filmpjes staan bomvol fijne tips. Houd je aantekeningenboekje dus in de aanslag! 
 • Meester Gijs leert je in handige, korte video’s van alles over de Engelse grammatica. Hij is lekker duidelijk en geeft veel voorbeelden. Kun je nog wat extra oefening gebruiken als het gaat om grammatica? Breng dan zeker een bezoekje aan dit kanaal. 
 • Digistudies Examens is een kanaal met video’s voor eindexamenvakken, waaronder dus Engels. Je krijgt handige tips over bijvoorbeeld tekstverklaren met behulp van een stappenplan. Heb je alle video’s over Engels gekeken? Klik dan eens door op de video’s over andere vakken! 

Duits

 • Mevrouw Ebbers is er om jou te helpen met de voorbereidingen voor je examen Duits. In korte video's geeft ze de uitleg die jij nodig hebt om te slagen! Ze is duidelijk en helder en dat zorgt ervoor dat haar video’s prettig zijn om naar te kijken. 
 • Dineke Berg geeft extra uitleg over allerlei onderdelen van de Duitse grammatica. Heb je bijvoorbeeld moeite met der, die en das? Dineke zorgt er met handige tips voor dat jij door de bomen het bos weer ziet. Fijne ezelsbruggetjes en heldere uitleg gegarandeerd! 
 • Lyceo geeft je voor allerlei vakken handige examentips, zo ook voor Duits. In 7 video’s (waarvan er niet één langer duurt dan 3 minuten!) krijg jij handige handvatten voor je eindexamen. De video’s gaan over algemene zaken zoals ‘verbanden leggen’ en ‘kernzin bepalen’. Ideaal als geheugensteuntje voor tijdens je eindexamen! 

Frans

 • Opnieuw is Digistudies Examens één van de beste kanalen als het gaat om examenvoorbereiding. In meerdere video’s krijg je handige tips over tekstverklaren. Van het herkennen van signaalwoorden tot algemene informatie: het komt allemaal aan bod. 
 • Voor Frans zijn er helaas niet heel veel docenten die uitlegvideo’s maken. Is jouw leraar of lerares Frans geweldig? Spoor hem of haar dan aan om video’s te maken! Dit is niet alleen voor jezelf heel fijn; je helpt er alle eindexamenleerlingen mee die het examen Frans moeten maken! 

Latijn en Grieks

 • Jacco Calis helpt je als het gaat om Latijn en Grieks. Hij geeft je uitleg over grammaticale onderwerpen en laat je oefenen met Griekse of Latijnse teksten. Dit allemaal in redelijk korte video’s. Oefening baart kunst en Jacco helpt je hierbij! 
 • Magister Weel, oftewel Maurice, is docent Latijn. In video’s van 5 tot 20 minuten komt de complete Latijnse grammatica aan bod. Elke les wordt afgesloten met een aantal oefenopgaven. Extra handig: de video’s van Maurice kun je naast elke lesmethode gebruiken. 

Andere vakken 

Wil jij uitlegvideo’s van andere vakken bekijken?  YouTube staat er vol mee! Vul bijvoorbeeld in de zoekbalk ‘eindexamen tips Spaans’ in en er gaat een wereld voor je open. Wij zetten in dit artikel de beste uitlegvideo’s over bètavakken op een rijtje. 

We hopen dat je iets hebt aan deze tips! Houd je koppie er wel bij tijdens het kijken van deze uitlegvideo’s en ga niet dwalen op YouTube. Voordat je het weet zit je weer uren naar kattenfilmpjes te kijken en dát is nou net niet de bedoeling. Succes!