Boekentips (lezen voor je lijst) van Soraya: Nederlands

Eerder schreven wij zelf al een lijst met boeken die je zou kunnen gaan lezen voor Nederlands. In dit artikel geeft bekende booktokker Soraya diens tips:

Toen ik zelf op de middelbare school zat, was ik niet echt een lezer. Ik ben dyslectisch en lezen ging moeizaam. Daarnaast kon ik alleen maar kiezen uit een lijst met boeken die ik allemaal oud, saai en stom vond. Gelukkig is er in die tien jaar dat ik van school af ben veel veranderd. Ten eerste heb ik mijn passie voor lezen gevonden, dankzij boeken die ik wél leuk vond. Ten tweede is de leestlijst voor middelbare scholen enorm veranderd. Er is een stuk meer keuze, maar hoe kies je uit die enorme lijst met boeken nou een boek wat echt leuk is? Gelukkig ga ik je daar bij helpen, met deze boekentips!

Boekentips (lezen voor je lijst) van Soraya Nederlands

Auxiety – Dieuwertje Heuvelings

Ik ben groot hiphop fan, daarom sprak dit boek me gelijk aan. Je volgt drie verschillende personen: Amir bekend onder zijn alias als rapper; Strijder, Wytske een zeer invloedrijke persoon bij een grote streamingdienst; en Isaiah die bij een platenlabel werkt. Wat zo cool is aan dit boek is dat de schrijver zelf heel lang bij Spotify heeft gewerkt als playlist samensteller. Daarnaast zijn er in het boek veel overeenkomsten met de werkelijkheid te vinden, wat het boek heel echt maakt.

Schuld - Walter van den Berg

Schuld gaat over opgroeien in een keihard milieu in Amsterdam Nieuw-West. Hoofdpersoon Kevin is de enige in de familie die studeert, maar ondertussen verdient hij ook bij op het randje van criminaliteit. Alle mannen in het boek zijn opgegroeid in complexe situaties en ervaren enige mate van schuld. Dit gecombineerd met een gebrek aan openheid zorgt voor stroeve dialogen die ook veel humor met zich meebrengen. Het boek is rauw, eerlijk en hard. Dit maakt het een makkelijke leeservaring.

Confrontaties – Simone Atangana Bekono

Confrontaties gaat over een meisje van 16 die in een jeugddetentiecentrum belandt, wegens het mishandelen van twee klasgenoten. Gedurende het boek kom je erachter wat Salomé tot deze daad heeft gedreven. Ze is zwart, maar groeit op in een volledig wit dorp. Ze krijg te maken met racisme, buitensluiting en pesterijen. Hoe verder je leest hoe meer boosheid en hulpeloosheid je voelt bij de hoofdpersoon, en dat maakt dit boek tot een ongelooflijk beklemmende leeservaring.

Geschiedenis van mijn seksualiteit – Tobi Lakmaker

Dit is by far mijn favoriete boek van 2021. Het is een zoektocht naar identiteit en seksualiteit die eigenlijk nooit stopt; zelf ben ik erg veel met dit onderwerp bezig geweest. Dit maakt dat het boek voor mij op zo veel momenten super herkenbaar was. Het meest herkenbare moment voor mij: door de caissière aangekeken worden, of je een jongetje van 15 bent. Daarnaast is dit boek echt heel grappig, en dan niet een beetje grappig, maar hardop lachen grappig. Ga dit lezen, ook als je niet twijfelt over je geaardheid.

Monte Carlo – Peter Terrin

Dit is het dunste boek dat ik gekozen heb voor deze lijst, dus als het goed is ben je er zo doorheen. Ik ben een groot liefhebber van Formule 1, en daarom trok dit boek mij gelijk aan – het speelt zich namelijk af op het circuit. Wat dit boek bijzonder maakt, is dat de eerste 70 pagina’s van dit boek eigenlijk maar vijf minuten beslaan. Er wordt verwezen naar een vuur dat nog geen vuur is, dus je weet dat er na dat moment iets groots staat te gebeuren. Het is heel knap dat je 70 pagina’s lang de spanning vast kan houden, als je maar zo’n kort stukje vooruit in de tijd gaat.

Over Soraya

Soraya Riem (1993) studeerde communicatie en multimedia design en heeft daarna ruim vier jaar bij Lebowski Publishers gewerkt. Sinds kort werkt Soraya als content creative voor de Stadsschouwburg & Philharmonie in Haarlem. Met een grote passie voor eten, koken en boeken begon die eind 2020 op TikTok, waar vooral diens kookvideo’s binnen no-time enorm populair werden. Momenteel werkt Soraya aan diens eerste kookboek.