'Blokken, stressen, slagen'

Documentaire brengt alle facetten van eindexamens in beeld

Blokken, stressen, slagen. Het is meestal in die volgorde dat middelbare scholieren hun loopbaan in het voortgezet onderwijs afronden. Over de allerlaatste fase, de centrale examens, gaat de documentaire ‘Blokken, stressen, slagen’ van filmmaakster Sharon Kromotaroeno die vandaag in première gaat. Kromotaroeno maakte de korte film in opdracht van ThiemeMeulenhoff, ter ere van het 40-jarig bestaan van de Examenbundel.

stressenblokkenslagenMoment (1)

In de laatste fase van de middelbare school komt er veel op leerlingen af. De toekomst staat op het punt van beginnen, de puberteit woedt in volle hevigheid, sociale media zorgen voor een voortdurende reeks afleidingen en oh ja, dan moet er ook nog een schooldiploma worden gehaald. ‘Je mag alles kiezen, het ligt helemaal bij jou, maar dat roept tegelijkertijd de vraag op: Hoe word je gelukkig? Dat is een zoektocht voor ze’, zegt puberdeskundige Yvonne van Sark (Youngworks) in de documentaire.

Tegelijkertijd proberen docenten en scholen hun leerlingen goed voor te bereiden op die belangrijke twee weken in mei die voor het diploma moeten zorgen. 40 jJaar geleden stelde docent Jack Wiebenga een Examenbundel samen voor zijn eigen leerlingen. Hij was de eerste die antwoorden en uitwerkingen bij de opgaven gaf. Door collega’s te betrekken en op zoek te gaan naar andere geschikte vakdocenten, lukte het Wiebenga al snel om voor elk vak op iedere schoolniveau een examenbundel te maken. Sinds de start in 1979 zijn de Examenbundels een begrip op scholen in het voortgezet onderwijs en hebben duizenden leerlingen hun diploma eraan te danken.

ThiemeMeulenhoff is al vele jaren uitgever van de oefenboeken en breidde de examenvoorbereiding uit met Samengevat en Examenidioom. Speciaal voor de 40e verjaardag liet de uitgeverij een documentaire maken waarin alle facetten van het eindexamen doen aan bod komen.

In de documentaire ‘Blokken, stressen, slagen’ die op 15 april in première gaat, vertelt Jack Wiebenga over de beginperiode van de Examenbundel. Experts als Paul Kirschner (Open Universiteit), Yvonne van Sark (Youngworks) en puberexpert Marina van der Wal laten hun licht schijnen over het verschijnsel ‘eindexamen’ en de bijbehorende stress, het huidige onderwijslandschap, het verschil tussen digitaal en uit boeken leren en het eigenzinnige puberbrein. Leerlingen en docenten vertellen over hun eigen examen ervaringen.

Over Sharon Kromotaroeno Sharon Kromotaroeno is na haar studie journalistiek documentaires gaan maken. Met haar productiebedrijf Onder de wolken maakt ze onder meer korte filmportretten en lange documentaires voor culturele instellingen en de NPO. In Deventer, waar zij woont en werkt, organiseert zij ook de veelbezochte events Doctalks Deventer, waarbij ze bekende documentairemakers uitnodigt en interviewt in het Kunstenlab.