Alle info over de drie tijdvakken van de eindexamens

Dat de eindexamens van 2021 doorgaan weet je inmiddels wel, toch? En het is ook duidelijk dat er wat versoepelingen zijn aangebracht om het hopelijk allemaal nét wat makkelijker voor je te maken. Zo heb je dit jaar drie tijdvakken (in plaats van één) waarin je je eindexamens kan maken. Hoe dat precies zit? We leggen het hieronder voor je uit!

Alle info over de drie tijdvakken van de centrale examens

Om te beginnen is het handig om te weten wanneer de tijdvakken precies plaatsvinden. Zet de volgende data maar alvast in je agenda: 

  • Tijdvak 1: van maandag 17 mei t/m dinsdag 1 juni 
  • Tijdvak 2: van maandag 14 juni t/m vrijdag 25 juni 
  • Tijdvak 3: van maandag 6 juli t/m vrijdag 9 juli

Het eerste tijdvak 

Aan het eerste tijdvak is niet echt iets ‘vreemds’. Van 17 mei tot en met 1 juni maak je je examens. Maar… omdat er dit jaar dus meerdere tijdvakken zijn, hoef je niet álle examens in deze periode te maken. Goed om te weten is dat je de uitslag van het eerste tijdvak krijgt op donderdag 10 juni. 

Het tweede tijdvak 

Je mag één of meerdere vakken verplaatsen naar het tweede tijdvak, zodat je niet per se de examens van ál je vakken in het eerste tijdvak hoeft te maken. Zo heb je meer voorbereidingstijd. Daarnaast kom je ook niet in de problemen als je toevallig ziek bent (of in quarantaine zit) tijdens het eerste tijdvak. 

Wil je vakken naar het tweede tijdvak verplaatsen? Overleg dit dan met de docenten van die vakken en geef je wens uiterlijk 23 april aan bij je school. Als je het later aangeeft, besluit je school in welk tijdvak je het examen maakt. 

In het tweede tijdvak kun je ook een examen dat je hebt gemaakt in het eerste tijdvak herkansen. 

Op vrijdag 2 juli krijg je de uitslag van dit tijdvak. 

Het derde tijdvak 

In dit laatste tijdvak maak je herkansingen. Is het je tot nu toe nog niet gelukt om een examen van een bepaald vak te maken? Dan mag je dat ook nog in dit tijdvak doen. Daar moet je natuurlijk wel een geldige reden voor hebben. ‘Geen zin om te leren’ is geen optie. Op donderdag 15 juli krijg je de uitslag van het derde tijdvak.

Hoe plan jij je examens in?

Heb je al voor jezelf bedacht hoe je jouw examens gaat indelen? Maak je ze bijvoorbeeld het liefst allemaal in het eerste tijdvak zodat je nog genoeg tijd hebt om te herkansen? Of wil je meer voorbereidingstijd en ga je spreiden? Het kan slim zijn om de vakken die je moeilijk vindt juist in het eerste tijdvak te maken. Dan kun je nog herkansen in het tweede of derde tijdvak. Vakken waar je goed in bent, kun je eventueel verplaatsen naar het tweede tijdvak. Die hoef je waarschijnlijk niet te herkansen. Zie het derde tijdvak als een laatste redmiddel en gok er niet op dat je in die laatste periode alles wel recht kan trekken. 

Denk er nog maar eens goed over na. Heb het erover met je vrienden, familie en docenten. Enne… geef je wensen dus uiterlijk 23 april aan bij je school. Heel veel succes!