5 tips voor het bezoeken van online open dagen

Hè hè, eindelijk: je hebt het laatste jaar van de middelbare school bijna achter de rug. Voor veel eindexamenscholieren is dit hét moment om zich te gaan oriënteren op hun vervolgstudie. Voor jou ook? Deze keuze is dit jaar nog lastiger dan normaal. Open dagen volg je namelijk online. Waar moet je op letten en hoe bereid je je voor op een online open dag? Wij zetten de 5 handigste tips op een rijtje voor je! 

5 tips voor online open dagen

1. Inschrijven 

Heb jij je studiekeuze al gemaakt? Dan is het verstandig om vooral online open dagen te bezoeken van de studie die jij wilt gaan doen. Op de website van 123studiekeuze zoek je heel gemakkelijk naar de open dagen van jouw gekozen studie. Weet je nog niet helemaal welke studie je wilt doen, maar weet je wel de studierichting? Filter hier dan op! Op deze site vind je ook een agenda waarop je per dag precies kan zien van welke opleiding er een online open dag is. Schrijf je in voor de online open dagen waar jij interesse in hebt en vergeet niet om ze in je agenda te zetten!

2) Schrijf alles op 

Misschien heb je al wat vragen voordat de online open dag is begonnen. Schrijf deze op, zodat je ze gelijk kan stellen wanneer hiervoor gelegenheid is. Voorbeelden van vragen zijn: 

  • Welke vakken heb je in het eerste jaar?
  • Is deze studie te combineren met een bijbaantje?
  • Aan welke mensen zou je deze studie aanraden of juist afraden?
  • Waarom raad je deze onderwijsinstelling aan?
  • Met welk vakken hebben de meeste studenten moeite in het eerste jaar? 

Tijdens de open dag is het ook heel handig om aantekeningen te maken. Zo kun je later altijd nog even op je gemak teruglezen hoe iets ook alweer in elkaar stak. Daarnaast onthoud je dingen ook nog eens beter als je ze opschrijft. 

3) Maak het jezelf comfortabel 

Natuurlijk is het leuk om een écht kijkje te nemen bij een onderwijsinstelling, maar online open dagen hebben veel voordelen! Zo kun je bijvoorbeeld in je chill-outfit op de bank je laptop openklappen. Zet wat lekkers op tafel, gooi een dekentje over je voeten en begin comfortabel aan je online open dag! Zorg er trouwens wel voor dat je camera en microfoon uit staan. Niet iedereen vindt het even fijn om jou een pak chocoladekoekjes op te zien eten tijdens een webinar. 

4) Maak een planning en wees op tijd 

Veel studies hebben een uitgebreid programma voor hun online open dag. Denk bijvoorbeeld aan online lessen, webinars en Q&A’s. Maak een planning van de dingen die jij graag wilt zien en horen. Zo stel je je eigen programma samen. Zorg ervoor dat je op tijd klaar zit om zo niets te hoeven missen. Check van tevoren ook even of het linkje van de online open dag werkt. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. 

5) Hoe meer zielen, hoe meer vreugd 

Was jij het liefste samen met iemand naar een open dag gegaan? Online kan dit ook! Nodig degene uit die je er graag bij wilt hebben, of dat nou je ouders zijn of een klasgenoot die dezelfde studie wilt gaan doen. Met z’n tweeën sla je meer informatie op dan in je eentje. Hartstikke handig!  

We hopen dat jij je met deze tips goed kunt voorbereiden op een online open dag én dat je uiteindelijk de studie vindt die bij jou past. Veel succes, maar vooral: veel plezier!