5 tips voor examenkandidaten #geencoronastress

Lily Rijnberg zit in 5 havo en doet dit jaar eindexamen. Om de moed erin te houden bij haar collega- eindexamenleerlingen, heeft ze handige tips voor je!

Goede cijfers, pakkende profielwerkstukken en een perfecte eindlijst. Voor veel scholieren was dat het streven dit jaar, maar toen kwam er een nieuwe variabele: het coronavirus. We worden doodgegooid met maatregelen, maar wat betekent dit voor ons als eindexamenkandidaten? Helaas weten we dit allemaal nog niet, maar één ding is zeker. Dit jaar worden er examens gedaan, dus er met de pakken bij neerzitten heeft geen zin. We zullen allemaal onze zelfstandigheid moeten tonen en dat kan soms best lastig zijn. Gelukkig heb ik hier alvast 5 tips die ik zelf als 5 havo-leerling gebruik om toch actief met school bezig te blijven terwijl je thuis werkt.

5 tips voor examenkandidaten #geencoronastress

1. Blijf in je ritme

Word op tijd wakker, spring onder de douche, kleed je aan en ga ontbijten! Behandel je dag zoals een gewone schooldag, want als je na drie weken lang om 13:00 opstaan om 8:15 ineens een tentamen moet maken, is dit gegarandeerd een issue. Probeer zoveel mogelijk in je schoolritme te blijven, zodat de overgang terug naar school minder groot is. Daarnaast is het ook veel beter voor je gemoedstoestand om je routine vast te houden. Je zult je hierdoor frisser voelen en je kunt je beter concentreren.

2. Maak afspraken met jezelf en anderen

Bezig zijn met school terwijl je lekker thuis zit, vereist veel discipline. Je moet je namelijk realiseren dat je geen vakantie hebt. Maak daarom zelf een goede planning om strak met school bezig te kunnen. Heb je moeite met discipline? Leg dit plan dan voor aan je ouders en vraag of ze je hieraan kunnen houden. Heb je hulp nodig met plannen? In het onderstaande filmpje van Scholieren.com worden handige tips uitgelegd. Daarnaast kun je op het YouTubekanaal en Instagramkanaal van Examenbundel ook terecht voor tips, tricks en memes.

3. Blijf in contact met je school

Je school blijft er om je door je examens heen te loodsen. De situatie om het COVID-19 virus verandert continu en scholen zijn druk bezig om het onderwijs zo in te richten dat je niks tekortkomt. Maar als je tot die tijd vragen hebt, mail je docent en die helpt je vast graag verder!

4. Weet hoe je leert

Misschien wel een van de belangrijkste dingen om te weten, is hoe jij informatie opneemt en verwerkt. Gelukkig hebben de mensen van Thiememeulenhoff en Brainboost een handige test gemaakt om hier achter te komen. Aan de hand van verschillende type dieren kom je er achter waar je rekening mee moet houden tijdens het leren. En als je nog meer hulp nodig hebt, hebben ze een superhandige gids gemaakt over hoe jij je examens haalt. Nu al helemaal zijn alle trucjes welkom. Zelf ben ik een Mad mouse en hier herken ik me helemaal in! Ik weet nu wat mijn valkuil is en wat ik hier aan kan doen. Wil je ook weten wat je leerstijl is? Check dan even deze link www.zekerslagen.nu

5. Leer op alternatieve manieren

Je hoeft heus niet de hele dag met je neus in de boeken te zitten. Er zijn genoeg andere manieren om toch actief bezig te zijn met school, terwijl dat niet zo voelt. Je kan bijvoorbeeld een toffe docu kijken over de geschiedenis, probeer je wiskundekennis of praat met je vrienden over de lesstof. Wees creatief!

Alvast veel succes met jullie examens, maar dat moet helemaal goed komen!