10 tips voor je eindexamen Engels

Hoi eindexamenstrijders! Mijn naam is Tessa Scholten en ik ben inmiddels al een aantal jaar werkzaam als docent Engels.

Engels is dé taal om met andere mensen te kunnen communiceren. Het heeft er bij mij zelfs voor gezorgd dat ik in China belandde om leerlingen daar te onderwijzen.

In dit artikel geef ik je 10 handige tips voor je eindexamen Engels. Mocht je toch nog meer hulp nodig hebben, stuur mij dan vooral een berichtje @mevrouwscholten (op Instagram). TikTok mag ook, maar daar zijn we nog niet zo kundig. Misschien kan iemand  mij daar 10 tips over geven! Heel veel succes, jullie kunnen het!

Tessa

10 tips voor je eindexamen Engels

Examentip 1: Maak oefentoetsen

Je wordt door je docent waarschijnlijk al doodgegooid met Engelse leesteksten. Dit zal niet anders zijn bij het vak Nederlands (of andere taalvakken as je helemaal een diehard bent). Toch gaat het je heel erg helpen om oefentoetsen te maken. Als je leesvaardigheid lastig vindt, ben je misschien wel bang om daarom een onvoldoende te halen. Dit hoeft niet zo te zijn. Door oefentoetsen te maken kun je oefenen met bepaalde vraagstellingen. Zo zijn er 'gap-fill' oefeningen (waarbij je woorden in de tekst moet invullen), alinea's die je op volgorde moet zetten, juist/onjuist vragen etc. Door veel te oefenen verbeter je niet alleen je leesvaardigheid, je leert ook om datgene te doen wat er van je wordt gevraagd. 

Examentip 2: Geef extra aandacht aan datgene wat je lastig vindt

De ene leerling is goed in meerkeuzevragen, de ander is weer goed in open vragen. Wanneer je moeite hebt met een bepaalde vraagstelling, vraag je leraar dan om je teksten te geven om dit te oefenen. Je zou ook zelf oefenexamens kunnen maken waarbij je je richt op die vragen. Wanneer je weet wat voor soort vraagstelling je lastig vindt, kun je ook leren om een bepaalde leesstrategie toe te passen. De ene keer moet je namelijk gedetailleerd lezen, terwijl je bij een andere tekst meer hebt aan ‘scannen’.

Examentip 3: Neem een aantal handige spullen mee

Naast je woordenboek is het handig om een highlighter/markeerstift mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld twee kleuren stiften meenemen. Je zou bijvoorbeeld geel kunnen gebruiken voor woorden waarvan je de betekenis wil opzoeken. Groen kun je dan gebruiken voor woorden/zinsdelen die misschien wel antwoord geven op een bepaalde vraag. Uiteraard neem je ook een aantal pennen mee. Je wil natuurlijk niet halverwege je examen in de pen-arie komen.

Examentip 4: Lees eerst de vragen door!

Sommige leerlingen vinden het fijn om eerst de tekst te lezen en daarna de vragen. Als jij dit al jaren doet, ga ik je dit niet afraden, maar het kan lonen om wel eerst de vragen door te nemen. Doordat je de vragen hebt gelezen weet je wat er van je verwacht wordt en kan je de tekst op een andere manier benaderen. Je kunt nu ‘zoekend lezen’, dat wil zeggen dat je op zoek gaat naar de antwoorden op de vragen. Niet alle informatie in de tekst is namelijk altijd van belang. Soms worden er namelijk specifieke dingen gevraagd. Een andere keer is het wel van belang om de gehele tekst te begrijpen (bijvoorbeeld wanneer er gevraagd wordt naar een hoofdgedachte).

Examentip 5: Niet te lang zoeken in je woordenboek

Zie je woordenboek als hulpmiddel. Ik zie leerlingen te vaak te veel tijd besteden aan het vertalen van hele alinea’s. Je kunt hierdoor (onnodig) in tijdsnood komen. Om een tekst goed te kunnen begrijpen moet je ongeveer 85-90% van de woorden kennen, je hoeft dus echt niet elk onbekend woord op te zoeken. Soms kun je de betekenis van het woord afleiden uit de tekst.

Examentip 6: Blijf niet te lang hangen bij een vraag

Toen ik vorig jaar aan het surveilleren was tijdens de examens zag ik dat heel veel leerlingen bleven hangen bij teksten die ze lastig vonden. Het kan handig zijn om op een gegeven moment een tekst te laten voor wat het is en door te gaan met een volgende tekst. Zet simpelweg met potlood een “!” bij de vragen die je lastig vindt. Wanneer je aan het eind van je examen tijd over hebt, kun je in alle rust die vragen nog een keer bekijken.

Examentip 7: Leer de meest voorkomende woorden

Een handig leermiddel voor je eindexamen Engels is Examenidioom. In dit leerboek vind je de meest voorkomende examenwoorden, gerangschikt op thema. Ook vind je er alfabetische woordenlijsten om snel woordjes op te kunnen zoeken. Je leert hoe je de woorden kunt toepassen dankzij realistische voorbeeldzinnen. Examenidioom sluit altijd aan op de actuele examenonderwerpen - kan niet missen dus!

Examentip 8: Vergroot je woordenschat

Je hebt nog een aantal weken voor het eindexamen begint. Hoe meer woorden je kent, des te minder je hoeft op te zoeken. Installeer een aantal handige apps (bijvoorbeeld Qlango of Duolingo) op je mobiel om je woordenschat te vergroten. Als je veel Netflix kijkt, zorg dan ook dat je de ondertiteling op Engels zet.

Examentip 9: Bekijk of je alle vragen hebt beantwoord

Klaar met je examen? ‘Yes, ik kan de zaal uit!’ Het is logisch dat wanneer je klaar bent met je examen je de zaal uit wil. Doe dit alleen als je echt 100% zeker weet dat je alle vragen hebt beantwoord. Niks is vervelender dan later erachter komen dat je een vraag hebt overgeslagen. Als je nog wat meer tijd hebt, neem dan ook nog even kort alle antwoorden door.

Examentip 10: Heb vertrouwen

De afgelopen jaren heb je naar dit moment toegewerkt. Het meeste van je voorbereiding heb je (als het goed is ;-)) al in de klas gedaan. Haal vertrouwen uit wat je alle afgelopen jaren al gedaan hebt. Ga met zelfvertrouwen die zaal in, ik duim voor je! Ik wens jullie allemaal enorm veel succes! Bij vragen mag je altijd een berichtje sturen!