10 tips voor je eindexamen Economie

Chillen nu de scholen dicht zijn? Echt niet! Frank Bosma van de Economie Academy (www.economie-academy.nl) geeft tien tips voor het eindexamen economie en vertelt je hoe je het maximale resultaat uit je voorbereidingen kunt halen.

10 tips voor je eindexamen Economie

1. Begin op tijd

Een maand lijkt lang en in een maand kan je nog veel doen, maar het levert vaak onnodige stress op als je te laat begint. Tevens heb je, als je nu al start, tijd om onvoorziene omstandigheden op te vangen, bijvoorbeeld wanneer je een dag ziek bent, het heel lekker weer is of je gewoon even geen zin hebt in leren. Dus begin liever vandaag dan morgen!

2. Kies je favoriete YouTube-docent

Op school heb je vast wel een favoriete docent. Vanwege zijn of haar humor of gewoon omdat je het vak leuk vindt. Online zijn er best wat docenten actief, zodat je voor een vak vaak meer keuze hebt dan op school. Zoek daarom een docent uit met wie je een klik hebt om van te leren. Hou hierbij wel goed in de gaten met wie je te maken hebt: Google hem of haar even om na te gaan of het wel een echte docent is met voldoende eindexamen ervaring.

3. Als je filmpjes gebruikt, maak dan aantekeningen!

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je informatie beter opneemt als je aantekeningen maakt. Je bent dan namelijk actief bezig om de informatie uit het YouTube-filmpje te verwerken, waardoor de theorie beter in je hersenen wordt opgeslagen. Meeschrijven dus!

4. Maak mindmaps voor economische verbanden

Economie is voor veel leerlingen een moeilijk vak, omdat je veel verbanden moet kunnen begrijpen. Om deze verbanden zichtbaar te maken, kun je gebruik maken van mindmaps. Zo kun je bijvoorbeeld in een mindmap goed weergeven welk verband er is tussen inflatie en de concurrentiepositie. Check deze les op het YouTube-kanaal van Frank om te zien hoe je dit het beste kunt aanpakken.

5. Leer op vaste tijden

Breng regelmaat aan in je dag, zodat het makkelijker is om discipline op te brengen om aan de slag te gaan. Zorg ook voor korte pauzes tussendoor, van maximaal 5 tot 10 minuten. Al is het alleen maar om een kopje thee te drinken of even naar het toilet te gaan.

6. Geef je ogen rust

Zorg ervoor dat je je ogen regelmatig even rust geeft (bijvoorbeeld door naar buiten om een frisse neus te halen). Te lang naar een scherm staren is niet goed. Ga daarom af en toe wat anders doen. Een rondje lopen, even sporten of de hond uitlaten. Alleen als je een hond hebt natuurlijk! ;)

7. Werk aan je basiskennis

Leg vanaf nu een lijst met begrippen en formules aan. Arbeidsproductiviteit, progressieve belastingen en verzonken kosten mogen niet op deze lijst ontbreken. Kom je een belangrijk begrip tegen, dan zet je die op je lijst. Zo heb je snel een complete lijst met belangrijke basiskennis die je af en toe kan doornemen (zie de volgende tip). Registreer je gratis op www.economie-academy.nl en je kan een basisbegrippen en formulelijst downloaden.

8. Zorg voor voldoende herhaling

Je hersenen zijn net als een ongemaaid grasveld. Loop je door het gras, dan ontstaat er een pad. Loop je een tijd niet over het pad, dan verdwijnt het vanzelf. Zo werkt het ook met je hersenen! Als je je kennis niet regelmatig herhaalt, verdwijnt de informatie die je moet onthouden. Tip: ga niet elke keer alles herhalen want dat is een “waste of time”, maar focus je alleen op de zaken die je nog niet goed kent.

9. Zorg voor afwisseling

Wist je dat er op Netflix best veel documentaires staan met een economische insteek? Bijvoorbeeld over de mislukte organisatie van het Fyre festival of Inside Bill’s Brain over een van de rijkste mensen ter wereld. Daarnaast is het leuk om op Red Bull TV docu’s uit de serie The Ripple Effect te kijken over het ontstaan van bekende action sports merken als Vans en Quicksilver.

10. Oefening baart kunst

Deze uitspraak ken je vast wel. Economie is net als fietsen, je leert het met vallen en opstaan. Dus ga niet alleen opdrachten maken, maar kijk ze ook goed na. Want anders weet je niet wat je fout én goed doet.

11 Afleiding (BONUSTIP)

Zorg dat er geen afleidingen zijn als je leert. Dus ruim je bureau op en zorg ervoor dat je telefoon uit het zicht ligt met het geluid uit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we ons eigenlijk niet op twee zaken tegelijkertijd kunnen focussen. Probeer dat dan ook niet :)

Veel succes met je economie eindexamen. Je kan het!

Frank is zwarte band economiedocent en heeft zijn eigen YouTube-kanaal Economie Academy met uitlegvideo’s. Zijn doel is dat iedereen economie kan begrijpen! Op zijn website www.economie-academy.nl kan je een superhandige online examentraining doen. Thuis leren voor je examen economie was nog nooit zo makkelijk!