10 examentips voor het eindexamen Maatschappijwetenschappen
Wil je een hoger cijfer voor maatschappijwetenschappen?! Dan zit je hier helemaal goed. Houd je vast want hiermee komen 10 meesterlijke examentips om je cijfer te verbeteren voor Maatschappijwetenschappen!
Het klinkt wellicht als reclame maar ik zweer bij de boeken van examenbundel. Sterker nog, in de periode dat ik zelf eindexamen heb gedaan, heb ik verschillende boeken van examenbundel gebruikt. De boeken staan gewoon eenzaam aan de top als het gaat om het geven van een goede samenvatting en een helder overzicht van alle begrippen die je moet kennen. Nieuw is dat je via examenbundel een gratis account kan aanmaken waar alle exameninformatie te vinden is. Handiger kan het niet!
Examentip 2: Examenblad
Naast Examenbundel raad ik je aan eens te kijken op examenblad.nl Op deze officiële website staan vrijwel alle oude eindexamens. Niet alleen voor maatschappijwetenschappen maar voor alle vakken. Op deze manier heb je een berg aan oefenmateriaal tot je beschikking. Kijk overigens meteen ook naar het correctiemodel. Hier kan je ook een schat aan informatie vinden over hoe je nu precies je antwoord moet opbouwen om alle punten binnen te halen.
Examentip 3: Lesvideo’s
Natuurlijk begin je ruim op tijd met leren, toch? Mocht je toch een keer te laat zijn begonnen met leren of niet goed hebben opgelet in de les ;-), check dan vooral Youtube! Hier kun je veel lesvideo’s terugvinden. Seneca biedt bijvoorbeeld hele goede video’s of bekijk de eindexamentraining MAW op “Feddahi legt uit”. In een klein uurtje wordt je dan helemaal klaargestoomd voor je eindexamen. - Seneca: https://www.youtube.com/c/SenecaNu - Feddahi legt uit https://www.youtube.com/watch?v=muPkU3JkB3Q&t=1761s
Examentip 4: Actualiteit
Maatschappijwetenschappen draait ontzettend veel om de actualiteit. Wat gebeurt er in de wereld en waarom is dit gebeurd? Om de uitleg in de les veel beter te kunnen volgen of om bronnen sneller en beter te begrijpen, hebben leerlingen die het nieuws volgen een ontzettend groot voordeel bij dit vak. Ga nu niet als een gek alle afleveringen van het achteruurjournaal bingewatchen maar begin vooral klein door elke ochtend je nieuwsapp op je telefoon te checken. Je kan natuurlijk ook een afspraak met je ouders maken (wanneer zij het nieuws volgen) om zelf ook 1 x in de week mee te kijken met hen. Misschien zetten ze meteen een een glas cola en chips voor je klaar als beloning! ;-)
Examentip 5: Volledige antwoorden
Vraag docent: Leg uit waarom een samenwerking tussen de VVD en PvdA moeilijk te realiseren is gezien hun ideologische achtergrond. (3p)
Antwoord leerling: Ze denken verschillend.
Sommige leerlingen geven heel korte antwoorden, terwijl er veel punten te verdienen zijn. Leer je dan ook altijd aan om goed te kijken naar hoeveel punten je kunt krijgen bij een vraag. Vaak zie je dan ook hoeveel verschillende antwoorden je moet geven. Kijk dus ook hiervoor goed naar het correctieblad van examenblad.nl Door naar de antwoorden te kijken leer je zelf ook stap voor stap hoe je je antwoord het beste kan opbouwen.
Examentip 6: Hoofd- en kernconcepten
Het bestaande programma van maatschappijwetenschappen bestaat uit 4 hoofdconcepten (vorming, verhouding, binding en verandering). Binnen deze hoofdconcepten zijn er 23 kernconcepten, oftewel: 23 begrippen die heel belangrijk zijn om te slagen voor dit vak. In het eindexamen vragen ze heel regelmatig naar omschrijvingen van zowel de kernconcepten als de hoofdconcepten. Besteed dus extra veel aandacht aan deze begrippen als je zoveel mogelijk punten op je eindexamen wil binnenharken. Een leermethode die je hiervoor kunt gebruiken zijn de zogenaamde flipkaarten of flash cards (kaartjes met het begrip aan de ene kant en de omschrijving aan de andere kant).
Examentip 7: Ga tekenen!
Uhhh meneer, dit gaat over maatschappijwetenschappen he. Wel bij de les blijven! Ik ben er zeker nog bij! Mijn tip gaat vooral over het maken van schema’s en andere handige overzichten wanneer je gaat leren. Jullie kennen deze schema’s misschien ook wel als zogenaamde mindmaps. In het midden plaats je het hoofdonderwerp en vervolgens schrijf je zo kort en bondig mogelijk welke begrippen hiermee te maken hebben. In je leerboek vind je ongetwijfeld ook vele schema’s terug die je kunt overschrijven. Oefen dan meteen ook zelf met het maken van nieuwe schema’s. Door het schrijven veranker je de lesstof nog beter in je hoofd. Maak het bij de mindmaps zo gek als je wilt, teken figuren, symbolen of andere ezelbruggetjes om zaken te onthouden. Je zult merken dat deze manier van leren super effectief kan zijn.
Examentip 8: Leerdoelen en leervaardigheden
Werk vanuit leerdoelen. In veel boeken maken de schrijvers het je heel makkelijk doordat ze werken met “kennen en kunnen”. Ze geven na een hoofdstuk meteen aan wat je moet kennen en kunnen. Kijk hier goed naar. Ben je in staat om deze vragen na het leren uit je hoofd te beantwoorden, dan moet het vaak wel goedkomen met de toets. Veel leerlingen kijken nooit naar deze leerdoelen, maar ze kunnen heel handig zijn om te bepalen of je een hoofdstuk onder de knie hebt.
Examentip 9: Bereid je voor op level 2
Bij elk vak kom je al heel ver wanneer je allerlei feiten uit je hoofd leert. Dit is als het ware level 1 wat je speelt, maar er is ook een level 2 oftewel het gevecht tegen eindbazen bij MAW. Het gaat dan om toepassingsvragen. Bij MAW wordt elk vraag opgebouwd met het geven van definities van begrippen (zie tip 6), maar hierna vragen ze vrijwel altijd om de begrippen toe te passen. Oftewel wat heeft begrip A te maken met begrip B. Beheers je dus eenmaal de definities, vraag dan aan je ouders of ze je willen overhoren door begrippen in verband te brengen met elkaar. Enkele voorbeelden:
Op welke manier herken je de rationele-keuzetheorie in dit voorbeeld.
Welke invloed kan het organiseren van een WK voetbal hebben voor de sociale cohesie in het land.
Welke dimensies van Hofstede passen het beste bij dit voorbeeld.
Examentip 10: Pauze houden!
Hee wat goed dat je het einde hebt bereikt van dit verhaal. Het geeft aan dat je echt ergens voor wil gaan en je graag een hoger cijfer wilt hebben voor maatschappijleer. Van je docent hoor je waarschijnlijk vaak dat je hard moet werken voor een mooi cijfer en dat klopt natuurlijk ook. Maar sommige leerlingen leren soms iets te hard. Ze leren bijvoorbeeld 90 minuten achter elkaar zonder pauze te houden. Vaak slaan ze echter na een tijdje niet alles op. Ze lezen een tekst maar weten aan het einde niet te vertellen waar de tekst over ging. Dit komt omdat je hoofd ook rust nodig heeft om maximaal te presteren. Onderschat dus niet de kracht van pauze nemen (en voldoende slaap pakken). Mijn advies zou zijn om in blokken van 25 minuten te leren met na elk blok 5 minuten pauze. Na 2 blokken leren krijg je vervolgens een pauze van 15 minuten. Probeer het eens uit!