10 examentips en tricks voor het eindexamen scheikunde

Ga jij dit jaar examen doen in scheikunde? Geen paniek! Scheikunde docent LarsLegtUit heeft voor jouw 10 tips zodat jij met een extra boost je examen ingaat.

10 examentips scheikunde lars legt uit eindexamen

Examentip 1: Kijk eerst wat je allemaal nog weet!

Het is zonde van je tijd om alle onderwerpen opnieuw te gaan leren/samenvatten, scheikunde is vooral een vak waar jij je kennis moet toepassen. Begin daarom eerst met het maken van een oud examen, in theorie zou je namelijk alle kennis al moeten hebben. Kijk welke vragen je moeilijk vond en welke onderwerpen daar bij passen. Kijk dan pas terug in je boek of zoek een uitleg filmpje op om je kennis weer op te frissen.

Examentip 2: Master het periodiek systeem

Het periodiek systeem vertelt je niet alleen welke atomen er allemaal bestaan maar ook hoe erg ze op elkaar lijken. Het begint links boven met waterstof en vervolgens leest het van links naar rechts en dan weer een periode (regel) omlaag. Dit zorgt ervoor dat atomen met het zelfde elektronen in de buitenste schil onder elkaar komen te staan in de zelfde groep (kolom). Deze atomen hebben dan ook vergelijkbare eigenschappen zo als het aantal bindingen dat ze kunnen maken. Voor een uitgebreidere uitleg met extra tips bekijk onderstaande video.

Examentip 3: Doe het stap voor stap

Het helpt om vragen stapsgewijs te beantwoorden. Dit zorgt er voor dat grote complexere vragen opgedeeld worden in kleine behapbare stukjes en jezelf ook een routine aan leert die je op vergelijkbare vragen kan toepassen. Daarnaast vergeet je minder snel bepaalde dingen en is het ook nog eens makkelijkere te volgen voor je docent ;).

Examentip 4: Tabel 98 scheelt tijd en is een geheugensteuntje

Naast dat tabel 98 je tijd en rekenfouten tijdens je examen bespaard, vind je hier ook een geheugensteuntje over hoe je de molaire massa moet gebruiken. In tabel 98 staan veel gebruikte stoffen met hun bijbehorende molaire massa’s op alfabetische volgorde. Dit bespaard je tijd omdat je dan zelf de molaire massa niet hoeft uit te rekenen met het periodiek systeem. Tevens geeft de tabel ook links bovenin de eenheid van de molaire massa namelijk: gram mol-1, dit is het zelfde als gram/mol. Dit kun je ook als ezelsbruggetje gebruiken met chemische rekenen, als je van grammen naar mol van een stof wilt moet je delen door de molaire massa van de stof (want er staat een deelstreep tussen gram en mol).

Examentip 5: Drie vuistregels

De volgende drie algemene vuistregels zijn altijd goed om te onthouden als je op microniveau dingen moet gaan uitleggen:

  • Plus en min trekt elkaar aan en hoe groter het ladingsverschil hoe sterker de binding.
  • Een buitenste schil vol elektronen is een stabiel atoom.
  • Polaire stoffen (ladingverschil) lossen goed op in water (want water is ook polair).

Examentip 6: Verduurzamen? Tabel 97F

Heel vaak wordt er gevraagd hoe je een productie proces nou beter kan maken, pak dan direct tabel 97F van je BINAS er bij. Hier staan al twaalf opties volledig uitgeschreven, kijk vervolgens welke van de opties het beste toepasbaar is voor het specifieke proces in de vraag.

Examentip 7: Bewaar het puzzelen voor het einde

Voor elk vak raad ik je aan om de vragen die je even niet weet te bewaren en eerst alle vragen te maken die je wel kan beantwoorden. Dit is al helemaal het geval met bepaalde vragen in de scheikunde. Zo is kloppend maken van een reactie vergelijking of het tekenen van isomeren best een puzzeltje. Als je hier even het antwoord niet op kan vinden ga je er dan niet te lang op blind staren. Juist als je later terug komt kan het goede antwoord je in eens te binnenschieten.

Examentip 8: Kijk of je antwoorden een beetje reëel zijn

Kijk altijd even nog een keer of je antwoord? logisch is. Moest je bijvoorbeeld uitreken hoeveel kilogram hout er nodig genoeg is om je kachel de hele winter te laten branden, dan is 0,2 kilo een beetje weinig. Kijk dan of je misschien met het omreken van eenheden een foutje hebt gemaakt.

Examentip 9: Vergeet eenheden en significantie niet

Eenheden vergeten is vooral zonde, heb je net zo erg je best gedaan op een berekening en vergeet je de eenheid neer te zetten. Zelfde geld voor significantie, hierbij moet je antwoorde dezelfde hoeveelheid significante cijfers hebben als de meetwaarde met de laagste significantie.

Examentip 10: Leer geen constanten uit je hoofd

In tabel 7A (van het natuurkunde gedeelte) van je BINAS vind je allerlei constanten. Hier vind je ook voor scheikunde de waardes van bijvoorbeeld het molaire volume, hoeveel kelvin 0 graden is en het getal van Avogadro. Leer deze getallen dus vooral niet uit je hoofd maar weet waar je ze kan vinden en waar je ze voor moet gebruiken.

Meer tips nodig? Ik heb ook nog deze video voor ik jouw waarin we samen naar een oud examen gaan kijken en ik ondertussen extra tips geef.

Succes, je kant het!