Examenjaar

Examenjaar aangebroken? Dat wordt een spannende tijd! Je gaat je opleiding afronden met de Centrale Examens na de schoolexamens en misschien wel praktijkexamens. Hoe ziet het eindexamenjaar eruit en wat kun je verwachten van de verschillende examens? We leggen het voor je uit en geven je fijne tips, zodat jij je goed kunt voorbereiden op dit belangrijke examenjaar.

Eindexamen doen: hoe ziet het jaar eruit?

Ga je eindexamen doen en ben je benieuwd hoe het examenjaar eruitziet? Net als altijd begint het schooljaar na de zomervakantie. De kans is groot dat je op school alvast wat informatie krijgt over de rest van het jaar.

De eerste maanden merk je er weinig van dat het je eindexamenjaar is, omdat je les krijgt zoals altijd. Wat wel anders is, is dat je een aantal schoolexamens gaat doen. Zo rond je het eerste deel van de vakken af. De schoolexamens doe je normaal gesproken tot en met eind maart.

Let op: is het jouw examenjaar op het vmbo? Grote kans dat je dan al vóór de meivakantie een aantal examens doet. Precies weten hoe dat zit? Bekijk het examenrooster: 

Na de schoolexamens doe je in mei het Centraal Examen en de praktijkexamens. Haal je de examens niet in één keer? Dan kun je die in juni herkansen tijdens het tweede tijdvak.

Schoolexamen, Centraal Examen en praktijkexamens

Tijdens het examenjaar doe je verschillende soorten examens:

 • Schoolexamen
  Dit is de afronding van je vakken op school. Je maakt meerdere tentamens die samen goed zijn voor een eindcijfer. Je school geeft van tevoren aan welke tentamens en toetsen er in welke mate meetellen voor jouw schoolexamencijfer.
 • Centraal Examen
  Net als de rest van de scholieren in Nederland maak je het Centraal Examen in mei. Het is een eenmalig examen, waarin je laat zien dat je de stof van het vak goed beheerst.
 • Praktijkexamens
  Voor sommige (beroepskeuze) vakken doe je praktijkexamen. Je laat in de praktijk zien dat je de vaardigheden beheerst en over de juiste kennis beschikt om die toe te passen.

Handige tips voor het examenjaar

Benieuwd naar handige tips voor het examenjaar? We zetten er 5 voor je op een rij:

 • YouTube is je vriend
  Wil je zeker weten dat je de stof goed onder de knie hebt? Naast de boeken, werkbladen en andere informatie is er online van alles te vinden! YouTube staat vól met docenten die jouw praktische tips geven voor tijdens het leren. 
 •  Leef gezond
  Ga op tijd slapen, eet genoeg en gezond én zorg voor voldoende ontspanning. Hoe gezonder je leeft, des te groter de kans dat je fysiek en mentaal fit bent. Daardoor heb je een goede kans om het examenjaar met succes af te ronden.
 • Leg alles alvast klaar
  Door je goed voor te bereiden, hoef je je daar geen moment meer druk over te maken. Leg ’s avonds alvast klaar wat je de volgende dag nodig hebt, zowel tijdens het oefenen als op de dag van het examen.
 • Kom ruim op tijd
  Vertrek ruim op tijd van huis! Zowel voor de schoolexamens als voor het Centraal Examen. Zo schiet je niet in de stress als toch iets tegen blijkt te zitten.
 • Denk na en begin daarna pas met schrijven
  Denk tijdens de examens in het examenjaar altijd eerst even goed na. Bedenk wat je wilt opschrijven en neem daar goed de tijd voor. Je zal merken dat je rustiger wordt tijdens het antwoorden!