Voorbereiden op je CSPE - 5 tips!

Volg jij de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte of gemengde leerweg? Dan start je vaak na de voorjaarsvakantie al met je eindexamen. Je doet dan je Centraal Schriftelijk en Praktisch Examen. Dit is het examen voor het beroepsgerichte profiel dat je volgt. Je beantwoordt vragen en doet praktische opdrachten. 

examen leerling cijfer berekenen

Een examen maken is altijd spannend. Maar als je je goed voorbereid hoef je niet zo zenuwachtig te zijn. Wij hebben 5 tips voor de ideale voorbereiding op je CSPE.

Tip 1: Let vanaf januari extra goed op in de klas

Jouw docent weet nog niet precies hoe het examen eruit ziet, maar weet wel in grote lijnen welke onderwerpen aan bod komen. Hij zal deze onderwerpen vast nog wat extra met de klas oefenen. Als je dus in de klas goed meedoet en oplet, ben je eigenlijk al voor je examen aan het leren!

Tip 2: Bekijk oude examens

Het is fijn als je weet wat je kunt verwachten. Bekijk daarom wat oude examens. Deze vind je op cito.nl. Dan weet je hoe het examen is opgebouwd. Wij schreven ook een artikel over het CSPE. In dit artikel kun je lezen hoe het examen is opgebouwd, welke soort opdrachten je kunt krijgen en hoe het examen wordt afgenomen. 

Tip 3: Oefen met oude examens

Je kunt natuurlijk ook oefenen met oude examens. Misschien kun je de praktijkopdrachten niet allemaal thuis doen, maar je kunt wel kijken of je weet wat je moet doen. In de klas zul je ook oefenen met oude examens.

Tip 4: Oefen digitaal in Facet

Tijdens je CSPE maak je ook een paar minitoetsen. In deze minitoetsen zitten meerkeuzevragen. Je maakt deze minitoetsen in Facet. Dat is een online toetsomgeving. Je kunt alvast oefenen met minitoetsen uit de oude examens in Facet. 

Tip 5: Bekijk de syllabus

Wat je moet kennen en kunnen om een examen te halen staat in het examenprogramma. Voor elk programma wordt ook een uitwerking gemaakt. Dit is een soort boekje waarin heel duidelijk omschreven staat wat je moet weten en wat je moet kunnen. Deze uitwerking van het examenprogramma noemen we een syllabus. Wil jij checken of klaar bent voor het CSPE? Streep dan in de syllabus van jouw profiel af wat je al weet en kunt. Achter elk onderdeel staat een kolom met BB, KB en GL. Staat er een kruisje bij jouw leerweg? Dan moet je dit onderdeel beheersen voor je examen. De onderdelen die je niet doorstreept maar waar wel een kruis achter staat, zijn de onderdelen waar je nog extra voor moet leren of op moet oefenen.

Veel succes! Je gaat vast vlammen op het CSPE!