Tien tips voor het eindexamen wiskunde

Binnenkort is het zover: het eindexamen wiskunde! Voor de één een makkie, voor de ander een regelrechte nachtmerrie. Hoe je ook over dit examen denkt, in dit artikel vind je tien handige tips van Menno Lagerwey. Hij is docent wiskunde en heeft zijn eigen YouTube-kanaal Math with Menno. Deze tips gaan ervoor zorgen dat je het wiskunde examen goed doorkomt.

menno-wiskunde-examen-tips-hoe-maak-je-wiskundexamen

Tip 1: weet wat er komen gaat

Wil je weten hoe het wiskunde examen er ongeveer uit gaat zien? Check dan vlak voor het examen de website van Cito. Je vindt daar namelijk een overzicht waarin je kunt zien uit hoeveel opgaven het examen bestaat en hoeveel punten iedere opgave waard is. Zo krijg je een idee wat je op het examen kunt verwachten en voorkom je vervelende verrassingen.

Tip 2: neem de juiste spullen mee

Het lijkt misschien een open deur, maar het meenemen van de juiste spullen is ontzettend belangrijk. Naast een pen, potlood en gum heb je namelijk ook een passer, geodriehoek en grafische rekenmachine nodig en die zitten waarschijnlijk niet standaard in je tas. Zorg ervoor dat je grafische rekenmachine is opgeladen of dat je een extra setje batterijen meeneemt. Er is namelijk niets zo vervelend als een grafische rekenmachine die halverwege het examen leeg is.

Tip 3: weet wanneer je de grafische rekenmachine mag gebruiken

Bij een deel van de vragen op het wiskunde examen mag je gebruik maken van de grafische rekenmachine (GR). Het gebruik van de GR is niet toegestaan als in de vraag het woord algebraïsch, exact of bewijs staat. In alle andere gevallen mag je de GR dus wel gebruiken en kun je bijvoorbeeld met je GR een vergelijking op lossen. Maak hier handig gebruik van, want dat scheelt je een hoop tijd en verkleint de kans op rekenfouten.

Tip 4: aantal punten = aantal stappen

Bij iedere examenvraag staat aangegeven hoeveel punten je voor deze vraag kunt krijgen. Het aantal punten geeft je een idee uit hoeveel stappen jouw uitwerking moet bestaan. Een vraag van twee punten moet je dus vrij snel opgelost hebben, terwijl een vraag van zeven punten flink wat denkwerk vereist.

Tip 5: begin met een onderwerp dat je prettig vindt

Begint het examen met een onderwerp waar je een hekel aan hebt? Blader dan door naar een onderwerp dat je wél prettig vindt en begin het examen vanaf die vraag. Je hoeft het examen namelijk helemaal niet bij vraag 1 te beginnen, dus kies vooral je eigen begin. Beginnen met een vraag die je snapt geeft een goed gevoel en daar kun je de rest van het examen op voortborduren.

Tip 6: blijf niet te lang hangen

Kom je op het examen een opgave tegen waarbij je geen idee hebt wat je moet doen? Blijf dan niet te lang bij deze opgave hangen. Gun jezelf vijf minuten om wat dingen te proberen en als het dan nog niet lukt, ga dan door naar de volgende vraag. Anders kan het zo maar gebeuren dat je te weinig tijd over hebt om de andere vragen te beantwoorden en dat zou zonde zijn.

Tip 7: teken op de uitwerkbijlage

De meeste wiskunde examens bevatten een uitwerkbijlage met daarop een tabel of een grafiek. Als je iets van de uitwerkbijlage gaat aflezen, zorg er dan voor dat je dit op de uitwerkbijlage aangeeft. Je krijgt hier namelijk altijd een punt voor. Lees je iets af uit een tabel? Omcirkel dan de afgelezen waarde. Lees je iets af uit een grafiek? Teken dan een rechte lijn vanaf de x-as en de y-as naar het punt dat je afleest. Op deze manier verlies je geen punten bij het werken met een uitwerkbijlage.

Tip 8: vraag uitgewerkt? Lees de vraag nog een keer

Heb je een examenvraag uitgewerkt en denk je dat je klaar bent? Lees de vraag dan nog een keer. Check hierbij of je wel echt antwoord hebt gegeven op de vraag, of je op het juiste aantal decimalen hebt afgerond en of je de juiste eenheid hebt vermeld. Hiermee voorkom je onnodig puntverlies door slordigheid.

Tip 9: blijf tot het einde zitten

Ben je klaar met het examen en heb je nog tijd over? Ga dan vooral niet de zaal uit. Je kunt deze tijd namelijk goed gebruiken om je eigen werk op foutjes te controleren. Neem een paar minuten pauze en ga vervolgens alle vragen nog één keer langs. Je zult zien dat je er altijd een paar fouten uithaalt en dat scheelt enorm in je cijfer.

Tip 10: oefenen, oefenen, oefenen

Wiskunde leer je maar op één manier en dat is door heel veel te oefenen. Zorg er daarom voor dat je in de laatste weken voor het examen veel sommen maakt. Een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding is het maken van oude examenopgaven. Dit soort opgaven zijn namelijk net iets anders dan de opgaven die je gewend bent uit het boek. Veel succes met je examen!

Menno Lagerwey is docent wiskunde en heeft zijn eigen YouTube-kanaal Math with Menno met uitlegvideo’s over wiskunde. In de maanden april en mei verzorgt Menno speciale tweedaagse examentrainingen voor het vak wiskunde.