Lezen voor de lijst: Duits (havo/vwo)

Ben jij iemand die het heerlijk vindt om met een goed boek op de bank te kruipen? Of krijg je al jeuk als je alleen nog maar naar een boek kijkt? Of je nou van lezen houdt of niet, je ontkomt er niet aan: het mondeling examen (literatuurexamen) voor je talenvakken! Het is een vast onderdeel van het Schoolexamen. Er zijn honderden, nee… dúízenden, boeken waar je uit kunt kiezen. We snappen het helemaal als je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom geven we je hier tien handige boekentips, zodat jij in één overzicht kan zien welke boeken écht iets voor jou zijn. Deze keer: Duits voor havo/vwo! 

Op zoek naar Duitse boekentips voor het vmbo? Bekijk dan deze leestips

Lezen voor de lijst: Duits

1) 28 Tage lang – David Safier 

In dit boek volg je Mira, een Joods meisje van 16 jaar. Mira woont in de getto: de ‘Jodenwijk’ van Warschau. In de lente van 1942, als de oorlog in volle gang is, verlaat Mira stiekem de getto om eten naar binnen te smokkelen. Ze wil hiermee haar zieke moeder en kleine zusje helpen. Mira wordt bijna opgepakt door een Duitser die op Joden jaagt, maar ze heeft geluk en wordt gered door een knappe jongen. Via hem komt ze in contact met het Joods verzet. Uiteindelijk besluit ze om zich bij het verzet aan te sluiten. Het verzet duurt in totaal 4 weken, 28 dagen… en Mira is niet meer wie ze ooit is geweest.  

2) Am Beispiel meine Bruders – Uwe Timm

Wat zou jij doen als jouw broer zich vrijwillig aanmeldt om mee te vechten in de oorlog? Wat zou je doen als hij nooit meer levend terugkeert uit die oorlog? Uwe Timm heeft het meegemaakt en gaat in dit boek op zoek naar antwoorden. Hij heeft alleen een paar vage herinneringen aan zijn zestien jaar oudere broer Karl-Heinz. Uwe Timm hoopt door het lezen van zijn broers dagboek meer over hem te weten te komen. Wie was hij écht? 

3) Mädchenmeute – Kirsten Fuchs

Met superveel tegenzin gaat Charlotte Nowak, 15 jaar en héél verlegen, met zeven andere meiden naar een zomerkamp. Eenmaal op het kamp aangekomen, blijken er rare dingen te gebeuren. Als op een ochtend de kampleider helemaal flipt, vluchten de meiden. Ze stelen een busje dat vol met honden blijkt te zitten en kamperen in het Ertsgebergte. De meiden hebben het best wel naar hun zin, totdat ze een explosief uit de DDR-tijd tegenkomen… In dit boek word je meegesleurd in het leven van Charlotte en geloof ons: dat is álles behalve saai! 

4) Der Vorleser – Bernhard Schlink 

In dit boek stap je in de wereld van Michael Berg. Een jongen van 15 jaar die per toeval de veel oudere Hanna Schmitz tegenkomt. De twee voelen zich enorm aangetrokken tot elkaar en er ontstaat een vast ritueel: Michael leest Hanna voor uit wereldliteratuur, daarna douchen ze samen en gaan ze met elkaar naar bed. Ze hebben het fijn samen en gaan zelfs op vakantie. Als Michael een briefje met ‘ik ben zo terug’ op het kussen van Hanna legt, raakt ze in paniek. Waarom? Daar kom je al lezend achter. Een fijn boek dat lekker leest. Enne… er is ook nog eens een hele mooie film van gemaakt! 

5) Love Alice – Nataly Savina

Ben jij wel eens verhuisd? De veertienjarige Alice doet niets anders, lijkt het wel. Voor de vijfde keer verhuist ze met haar moeder, een operazangeres, naar een nieuwe stad. Haar nieuwe klasgenoten mogen haar niet en pesten haar. Alleen bij Kirsten, die zichzelf Cherry noemt, voelt Alice zich op haar gemak. De twee meiden worden vriendinnen en lopen altijd samen naar school door het dichtbegroeide bos. In dat bos zoeken ze elkaars grenzen op, tot het gevaarlijke af. Op een dag lukt het Alice niet om met Cherry mee te lopen. En vanaf die ene dag is alles anders… Houd je van spannende boeken? Dan is dit écht een boek voor jou! 

6) Das Parfum – Patrick Süskind 

In dit boek volg je het leven van Jean-Baptiste Grenouille. Een bijzondere baby die op 17 juli 1738 wordt geboren tussen het visafval. Grenouille heeft een heel bijzondere gave: hij kan onmenselijk goed ruiken. Alleen… heeft hij zelf geen lichaamsgeur. Om die reden wordt Grenouille door iedereen genegeerd; mensen denken zelfs dat hij is bezeten door de duivel. Hij doet er alles aan om een parfum voor zichzelf te maken waardoor iedereen van hem zal houden. Als hij daarvoor moet doden, doet hij dat… Dit is een spannend boek dat zich afspeelt in een bijzondere tijd. Houd je daarvan? Zet ‘m op je lijst! 

7) Joyride Ost – Thorsten Nesch

Wat zou jij doen als je in een heel saai dorpje woont, je de liefde van je leven tegenkomt, maar je ouders je verbieden om hem of haar te zien? Het overkomt Jana en Tarik. Ze besluiten een auto te stelen om daarmee hun saaie leventje te ontvluchten. Het lijkt zo romantisch, totdat Jana een pistool onder haar stoel vindt en er geluid uit de kofferbak van de auto komt… Dit boek is spannend, romantisch en het leest als een trein. Een heerlijk boek om mee op de bank te ploffen dus! 

8) Ein Mann, ein Mord – Jakob Arjouni

Houd je van spannend? Mooi, want dit is dan echt een boek voor jou! Je stapt mee in de wereld van privédetective Kayankaya. Hij is op zoek naar een bende die in identiteitspapieren lijkt te handelen. Hoe verder je leest, hoe meer aanwijzingen je krijgt dat de schuldige, de moordenaar, misschien wel dichterbij is dan Kayankaya denkt.

9) Die Entdeckung der Currywurst – Uwe Timm 

De titel van dit boek doet je geloven dat het hele boek over een curryworst gaat. Niets is minder waar. Je stapt in het leven van Lena en Bremer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog verliefd op elkaar worden. Bremer moet eigenlijk meevechten, maar besluit om onder te duiken bij Lena. Lena vindt het zo fijn met Bremer, dat ze niks zegt als de oorlog is afgelopen. Hoe de curryworst een rol speelt in dit verhaal? Ontdek dat zelf maar! 

10) Lilly unter den Linden – Anne C. Verhoeven 

Dit boek geeft een goed inkijkje in de twee werelden die Duitsland ooit had: het Westen en het Oosten, gescheiden door de Berlijnse Muur. Vind je dit interessant? Dan is het zeker de moeite waard om dit boek te lezen. Je volgt Lilly, die na de dood van haar moeder niet weet waar ze thuishoort en wie ze eigenlijk is. Haar doel is tante Lena, de enige familie die ze nog heeft. Tijdens haar reis naar Oost-Duitsland (de DDR) komt ze een groot familiegeheim tegen… Benieuwd wat dat geheim is? Voeg dit boek toe aan je lijst!