Eindexamens 2024: zet deze belangrijke data in je agenda!

Voor je het weet is hét moment van 2024 daar: je gaat je eindexamens maken! Een spannende periode waarin je aan veel dingen moet denken… Om je te helpen zetten wij alle belangrijke data die jij moet weten voor je op een rijtje. Dus pak je agenda en markeerstift erbij en schrijf mee! 

kalender examendata

Numerus-fixusopleiding

Voor sommige studies kun je je vanaf 1 oktober aanmelden, namelijk de numerus-fixusopleidingen. De deadline voor het aanmelden is 15 januari. Heb jij dat gedaan voor 15 januari? Dan wordt maandag 15 april een spannende dag voor je! Dan krijg je namelijk de uitslag in Studielink. Als jouw rangnummer binnen het aantal beschikbare plaatsen van de opleiding valt, ben je toegelaten. Het is dan heel belangrijk dat je binnen twee weken je plek accepteert in Studielink. Anders gaat deze kans aan je voorbij en mag iemand anders jouw plekje innemen. 

Aanmelden voor studie

Wil jij volgend schooljaar gaan studeren? Dan is woensdag 1 mei een héle belangrijke datum voor je. Nog voordat je de eindexamens maakt, moet je je namelijk al via Studielink aanmelden bij de studie(s) van jouw keuze. Heb je interesse in meerdere studies? Je mag je aanmelden voor maximaal vier opleidingen. 

Het CSPE & digitale examens

De afnameperiode voor de centraal schriftelijke en praktische examens in de beroepsgerichte profielvakken begint op maandag 1 april en eindigt op vrijdag 19 juli. In die periode vinden ook de digitale centrale examens in de algemene vakken van de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerwegplaats.

De drie tijdvakken voor het CE

Oké, het is zover: dinsdag 14 mei is de eerste dag dat jij je examens kunt maken. Het eerste tijdvak loopt tot en met woensdag 29 mei. Goed om te weten is dat je de uitslag van het eerste tijdvak krijgt op woensdag 12 juni. Doe je een beroepsgericht vak op het vmbo? Daarvan krijg je de uitslag een week eerder op 5 juni. Heb jij al je examens in het eerste tijdvak gemaakt? Dan weet je dus op deze datum of je geslaagd bent of niet. Spannend! 

Het tweede tijdvak loopt van dinsdag 18 juni tot en met dinsdag 25 juni. Wanneer het je (om een geldige reden) niet is gelukt om examens in het eerste tijdvak af te leggen, maak je in deze periode examens. Ook kan je in het tweede tijdvak een centraal examen herkansen. Het rooster van het tweede tijdvak wordt in maart 2024 bekend gemaakt.  Heb jij inderdaad examens gemaakt in het tweede tijdvak? Dan moet je dinsdag 2 juli groot omcirkelen in je agenda. Op die dag krijg je namelijk je uitslag! 

En dan is daar nog het derde tijdvak. Dat vindt plaats in augustus. Ben je ziek geweest of kon je geen examen doen in het eerste en/of tweede tijdvak? Of heb je recht op een herkansing voor een bepaald vak? Dan mag je dat nog in dit tijdvak doen. 

Hieronder alles nog even voor je in een tabel!

Wat? Wanneer? Uitslag Opmerkingen
Numerus Fixus Inschrijven voor 15 januari 15 april Via Studielink
Aanmelden studie Inschrijven voor 1 mei Via Studielink Verkeerde keus gemaakt? Tot 1 september kan je nog je keuze aanpassen.

Tijdvak 1

Eerste afnames

14 t/m 29 mei

5 juni (bekendmaking n-termen beroepsgerichte vakken vmbo)

12 juni (bekendmaking n-termen)

 

Tijdvak 2

Eerste afnames + herkansingen

18 t/m 25 juni 2 juli (bekendmaking n-termen)  

Tijdvak 3 

Herkansingen

 augustus

augustus

(bekendmaking n-termen)