Is het je gelukt om een studie te kiezen die je na je middelbare school wilt gaan volgen? Dan moet je je vervolgens ook daadwerkelijk voor die opleiding gaan aanmelden en inschrijven. Maar hoe werkt dat precies? Hier vind je meer informatie over wat er allemaal komt kijken als je je wilt gaan inschrijven voor een studie. Zoals bijvoorbeeld de inschrijftermijn, de eisen van toelating en hoe het zit met het aanvragen van studiefinanciering.
Aanmelden en inschrijven voor je studie: hoe doe je dat?
Wil je naar het mbo?
mbo: Waar schrijf je je in?
Je zou denken dat het inschrijven voor een studie een eenvoudig karweitje is. En in principe klopt dat ook wel, tenminste als je weet waar je moet zijn. Misschien denk je dat je je in moet schrijven op de website van de school. Als je een mbo-opleiding gaat doen, klopt die gedachte ook. Iedereen die een mbo-studie wil volgen, moet zichzelf namelijk inschrijven bij de school zelf. De uiterste inschrijfdatum daarbij is 1 april (als je je studie na de zomervakantie wilt starten). Dat betekent dus dat je jezelf al inschrijft voor je aan je examens bent begonnen.
Toelatingseisen mbo-studie
Voor een mbo-studie gelden verschillende toelatingseisen. Allereerst is het afhankelijk van het niveau waarop je een mbo-studie wilt gaan volgen. Daarnaast stellen sommige studies ook specifieke eisen aan het wel of niet toelaten van studenten. Er zijn in principe 4 mbo-niveaus waarop je een opleiding kunt volgen: niveau 1, 2, 3 en 4. Voor niveau 1 heb je geen specifieke vooropleiding nodig en het wordt dan ook gezien als een entree-opleiding naar mbo niveau 2 of 3. Met elk vmbo-diploma kun je worden toegelaten tot een mbo-opleiding niveau 2. Voor niveau 3 geldt een aanvullende eis van het beschikken over een diploma dat minimaal vmbo kb is. Of dat je eerder havo of vwo hebt gedaan en een overgangsbewijs hebt van de derde naar de vierde.
Aanvullende eisen mbo
Naast de algemene toelatingseisen hebben mbo-scholen vaak ook nog aanvullende toelatingseisen. Vaak zijn die in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de opleiding bijvoorbeeld alleen gemotiveerde studenten heeft of studenten die in staat moeten zijn om te slagen voor de opleiding. Soms moet je als student ook kunnen aantonen dat jouw vaardigheden of gedrag aansluiten bij de specifieke opleiding. Check dus vooraf altijd per opleiding goed welke aanvullende toelatingseisen er gelden, zodat je bij het inschrijven niet voor verrassingen komt te staan.
Vergeet je studiefinanciering niet!
We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je het zou vergeten, maar voor de zekerheid geven we je hier ook nog wat aanvullende informatie over het aanvragen van studiefinanciering. Als je naar de hogeschool of universiteit gaat, krijg je studiefinanciering en een ov-kaart. Doe je mbo dan krijg je studiefinanciering vanaf je 18e. Tot die tijd heb je alléén recht op een ov-kaart. Hoe het precies zit en hoe je studiefinanciering aanvraagt, vind je terug op de website van DUO. Vraag het in elk geval op tijd aan. Het handigste is om dit meteen te doen als je je voor je vervolgopleiding gaat inschrijven via Studielink (in geval van hbo of wo). Al geslaagd zijn, is voor je inschrijving voor studiefinanciering namelijk nog niet van belang.
Wil je naar het hbo of een universiteit?
Schrijf je in via Studielink!
Ga je naar het hbo of wo? Dan is het niet mogelijk om je aan te melden via de hogeschool of universiteit zelf. Je moet je in dit geval namelijk inschrijven via Studielink met je DigiD (heb je deze nog niet? Vraag hem direct aan, want dit kan 5 werkdagen duren). Studielink is een extern platform waarop je diverse zaken regelt. Zoals het vastleggen van je studiekeuze en de betalingen die gemoeid zijn met je studie.
Uiterste inschrijfdatum
De inschrijfdatum voor hbo en wo is als volgt geregeld. Allereerst is het de vraag of je je aanmeldt voor een standaardopleiding of een numerus fixusopleiding. De datum bij een standaardopleiding is 1 mei (als je direct na de zomervakantie met je studie wilt beginnen). Uiteraard doe je dat via Studielink. Gaat het om een numerus fixusopleiding, ofwel een opleiding met een beperkt aantal plaatsen? Dan moet je je al voor 15 januari inschrijven via Studielink.
Vrij wisselen van keuze
Als je niet wordt ingeloot of toegelaten bij een numerus fixusopleiding of als je toch een andere studie uiteindelijk wilt kiezen, is het prettig om te weten dat je vrij kunt wisselen van keuze. Dat kan in de periode van 1 mei tot 1 september. Kleine kanttekening daarbij is wel dat je alleen vrij kunt wisselen als je je in elk geval voor 1 mei voor een studie had aangemeld. Heb je je eerste keuze voor een opleiding pas na 1 mei gemaakt, dan is het aan de school om te bepalen of je alsnog wordt toegelaten.
Inschrijven voor 1 mei?
Recht op de studiekeuzecheck! Een extra voordeel van het op tijd inschrijven voor je opleiding is dat je een studiekeuzecheck kunt doen. Dit is om te voorkomen dat je de gekozen studie uiteindelijk toch niet zo leuk vindt als je dacht en je al vroegtijdig de opleiding moet (of wilt gaan) verlaten. De studiekeuzecheck is eigenlijk een manier om te controleren of de studie die je hebt gekozen daadwerkelijk bij je past. De check komt tot uiting op allerlei manieren. Zo kan er een gesprek plaatsvinden over de keuze die je hebt gemaakt. Soms kun je een proefcollege volgen en een andere keer gaat het om het invullen van een digitale vragenlijst of andere activiteit. Ook een combinatie van deze zaken is mogelijk. De studiekeuzecheck komt uiteindelijk met een advies. Is dat advies positief, dan wordt gedacht dat je de opleiding uiteindelijk succesvol kunt afronden.
Toelatingseisen hbo en wo
Om een hbo-studie te volgen heb je minimaal een havo-diploma nodig. Op de universiteit word je doorgaans toegelaten met een vwo-diploma of wanneer je het eerste jaar op een hbo-opleiding succesvol hebt afgerond. Daar zou je voor kunnen kiezen als je na de havo niet nog eerst eens twee jaar vwo wilt doen.
Aanvullende eisen hbo en wo
De zojuist genoemde toelatingseisen waren waarschijnlijk wel bekend bij je. Het is daarom verder ook belangrijk om te weten dat voor de toelating op een hbo of universiteit ook wordt gekeken naar je gevolgde profiel op de middelbare school. Voor een economische studie is het handig als je profiel op de middelbare school ook Economie en Maatschappij was. Wat niet wil zeggen dat je zonder dat profiel NIET toegelaten wordt. Maar er komen dan andere zaken bij kijken. Je moet dan bij je profiel de juiste keuzevakken gekozen hebben. Het kan ook zo zijn dat je profiel echt totaal niet aansluit op de studie die je het liefste wil gaan volgen. Sommige opleidingen bieden je dan de mogelijkheid om een extra test te maken: een zogeheten deficiëntietest. Zo’n test is niet makkelijk en meestal kost het je vooraf aardig wat studie-uurtjes om je te bekwamen in het vak dat niet in je profiel zat (en dat is ergens natuurlijk ook best logisch).
Intakegesprek
De loting (ofwel numerus fixus) is met ingang van het schooljaar 2017-2018 afgeschaft. Dit zorgde ervoor dat opleidingen zelf hun aanvullende toelatingseisen mogen bepalen. Vaak hanteren zij dan een intake die kan bestaan uit een gesprek, een (online) toets, vragenlijst of opdracht. Daarna volgt er een advies of je wel of niet geschikt bent voor de opleiding. Als het om een bindend advies gaat, ben je hierna uitgesloten om te starten met de opleiding. Gaat het om matching dan is het advies niet bindend en kun je ook bij een negatief advies aan de opleiding beginnen.
Specifieke toelatingseisen
Voor sommige opleidingen gelden specifieke toelatingseisen. Voor het conservatorium of een andere theater- of muziekopleiding moet je vaak een soort auditie doen. Voor opleidingen in de richting van beeldende kunst is het soms nodig om een portfolio te maken, waarin je laat zien wat je kunt. En ga je een sportopleiding doen? Dan staat er logischerwijs vaak een sporttest op het programma.
Tot slot: Bereid je altijd goed voor
Het allerbelangrijkste is om vooraf altijd goed alle toelatingseisen per opleiding die je wilt gaan volgen te checken. Zo kom je goed beslagen ten ijs en weet je ook al ruim op tijd of het voor jou haalbaar is om voor een bepaalde studie te gaan kiezen.