Mondeling eindexamen: 9 tips om je goed voor te bereiden

Het mondeling eindexamen voor je talen is iets waar veel scholieren zich zenuwachtig over maken. Maar wist je dat je voor een mondeling eindexamen een grotere kans van slagen hebt dan voor een schriftelijk eindexamen? Moet je je natuurlijk wél goed voorbereiden. En laten we daarvoor nu net wat slimme tips voor je hebben.

Mondeling eindexamen: 9 tips om je goed voor te bereiden

Waarom een mondeling eindexamen?

Kan het niet gewoon alleen schriftelijk? Nou, het is niet voor niks dat het mondeling eindexamen voor veel vakken een verplicht onderdeel is. Daarvoor is gekozen omdat het een snelle en effectieve manier is om te beoordelen of je de stof beheerst. Ga maar na: je spreekvaardigheid in de taal is makkelijk te toetsen, maar ook je vaardigheden om een standpunt in te nemen en om kritisch na te denken.

Een mondeling examen is niet alleen geschikt om te toetsen of je talen beheerst, maar ook om je kennis van veel andere vakken te beoordelen. Examinatoren kunnen tijdens een mondeling examen gemakkelijk vragen stellen, toelichting geven en alles persoonlijk afstemmen op degene die voor hen zit. Jij dus!

Lastig aan een mondeling examen is dat je niet precies weet wat je moet verwachten. En dat je snel antwoord moet geven op de vragen, waardoor je misschien dingen vergeet. Dat allemaal maakt je vooraf misschien nerveus, maar je moet maar denken dat een mondeling examen ook veel voordelen biedt. Als je je antwoorden goed weet te beargumenteren, kunnen ze immers niet direct fout zijn. Ook heb je meer kansen om bij te sturen naar aanleiding van de vervolgvragen die je krijgt en de lichaamstaal van de examinatoren.

Tja, je ontkomt nu eenmaal niet aan een mondeling eindexamen.

Hoe verloopt het mondeling eindexamen?

Wat moet je nu eigenlijk verwachten bij het mondeling eindexamen? Er zijn geen vaste vragen en geen vaste antwoorden, maar er is wel een globale vorm.

  • Tijdens het examen houd je een door jou voorbereide presentatie.
  • Je gaat ook een gesprek aan over een onderwerp dat je kort vooraf hebt ingezien.
  • Daarnaast zijn er enkele vragen over de door jou gelezen boeken.

In totaal duurt je mondelinge examen ongeveer een halfuur.

Voorafgaand aan het mondeling krijg je nog wat voorbereidingstijd, waarin je als opdracht een tekst moet doornemen. Na ongeveer 20 minuten haalt één van de examinatoren je op en begint het echte examen. Meestal houd je eerst de presentatie over het door jou gekozen onderwerp. Die presentatie duurt ongeveer 5 minuten. Het voordeel is dat je jouw verhaal uitgebreid van tevoren kunt oefenen en alvast kunt bedenken welke vragen je krijgt. Daarna heb je een gesprek over de tekstopdracht (eventueel met afbeeldingen) die je vlak voor je mondeling hebt kunnen doornemen. Ook krijg je meestal nog wat vragen over één of meer boeken op je literatuurlijst.

Dus ja, het mondeling examen komt wel echt aan op je kennis van de taal. Maar daarnaast ook op je vaardigheden om vlot en beargumenteerd te kunnen praten en informatie te kunnen verwerken. Reken op vooral open vragen, die je niet met een kort antwoord af kunt doen. Het kan goed dat alles een beetje door elkaar wordt behandeld. De examinatoren proberen tijdens het examen gewoon een indruk van je kennis en vaardigheden te krijgen. Hoe dit overkomt kun je trouwens voor een groot deel ook zelf sturen, zoals je in de tips hieronder kunt lezen.

Tips voor je mondeling eindexamen

Het belangrijkste bij het mondeling examen is dat je je zenuwen onder controle hebt. Het helpt natuurlijk als je goed hebt geleerd en geoefend. Sterker nog, dat is de sleutel tot succes. Maar er is natuurlijk meer wat je kunt doen voor een geslaagd mondeling eindexamen.

Wij geven je 9 tips voor je mondeling eindexamen.

  1. Trek kleding aan waarin je je fijn voelt
    Allereerst moet je ervoor zorgen dat je je prettig voelt. Dat begint bij je kleding. Trek iets aan waarin je goed voor de dag komt, maar waar je je ook fijn in voelt.

  2. Vergeet niet te eten
    Zorg er ook voor dat er iets in je maag zit. Een lege, knorrende maag tijdens een mondeling eindexamen werkt niet om je op je gemak te voelen.

  3. Stel je netjes voor
    Loop de ruimte waarin je het mondeling examen gaat doen zelfverzekerd binnen en groet duidelijk in de taal waarin je je mondeling doet. Geef de examinatoren een hand en stel jezelf voor. Als je vriendelijk overkomt, ben je al halverwege een goed cijfer!

  4. Breek het ijs met een grap
    Studeer een paar grapjes in. Je moet je voorstellen dat de examinatoren waarschijnlijk al vele mondelinge examens hebben afgenomen en steeds dezelfde vragen en antwoorden hebben gehoord. Als je de sleur een beetje kunt doorbreken en de lachers op je hand krijgt, heb je de volgende punten al binnen.

  5. Kies een interessant onderwerp
    Kies voor je presentatie voor een onderwerp dat je echt interessant vindt. Lees ook boeken die je boeiend lijken, niet omdat iedereen ze op zijn lijst zet. Dit maakt het leren niet alleen leuker, maar zorgt er ook voor dat je gemakkelijker, enthousiaster en meer ontspannen kunt vertellen.

  6. Concentratie
    Concentreer je op de vragen en geef daar duidelijke antwoorden op. Weid eventueel daarna nog wat uit. Probeer wat langer te blijven praten. Zo houd je het initiatief bij jezelf en scoor je meer punten. Met gehakkel en korte antwoorden kom je onzeker over.

  7. Lees de boeken
    Lees de boeken voor je lijst ook echt. Een examinator kan vrij gemakkelijk achterhalen of je het boek gelezen hebt of alleen de samenvatting. Gebruik de samenvattingen vooral om je geheugen vlak voor het examen nog eens op te frissen.

  8. Vergroot je woordenschat
    Je praat langer en vlotter als je een grote woordenschat hebt in de taal waarin je mondeling eindexamen doet. Een goed idioomboek kan je helpen je woordenschat te vergroten en je extra handvatten te geven voor je spreekvaardigheid. Examenidioom sluit perfect aan op de examenprogramma’s van vmbo, havo en vwo. Niet alleen helpen deze boeken je examenstress te verminderen, ze bieden ook de ideale voorbereiding op zowel het centraal schriftelijk als het mondeling schoolexamen voor je talen.

  9. Focus op wat je weet
    Weet je iets echt even niet meer? Kan gebeuren. Zeg dat je het antwoord op die ene vraag niet precies weet en verwijs dan naar iets anders wat je wel weet. Zo laat je zien dat je je kennis over het onderwerp echt wel op orde hebt en verval je niet in nog meer zenuwen.

Wat zijn jouw beste tips voor een succesvol mondeling eindexamen? Laat het ons weten!