Lezen voor de lijst: Nederlands

Ben jij iemand die het heerlijk vindt om met een goed boek op de bank te kruipen? Of krijg je al jeuk als je alleen nog maar naar een boek kijkt? Of je nou van lezen houdt of niet, je ontkomt er niet aan: het mondeling examen (literatuurexamen) voor je talenvakken! Het is een vast onderdeel van het Schoolexamen. Er zijn honderden, nee… dúízenden, boeken waar je uit kunt kiezen. We snappen het helemaal als je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom geven we je hier tien handige boekentips, zodat jij in één overzicht kan zien welke boeken écht iets voor jou zijn. Deze keer: Nederlands! 

Lezen voor de lijst: Nederlands

1) Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck 

In dit boek volg je de levens van Lou (12 jaar), Eva (36 jaar), Elsie (42 jaar), Casper (46 jaar) en Jos (71) jaar. Deze vijf mensen zijn met elkaar verbonden en ze vertellen elk hun eigen verhaal. Ze zijn flink aan het struggelen met zichzelf en met het leven. Ze vinden het leven  belachelijk mooi en geweldig lastig, allemaal tegelijk’. Als je houdt van mooie zinnen moet je dit boek zeker lezen! Griet op de Beeck is een koningin in het schrijven van prachtige zinnen, dus ook in dit debuut. 

2) Zomervacht – Jaap Robben 

De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. De broer van Brian, Lucien, is gehandicapt. De instelling waar hij woont, moet worden verbouwd. Hun vader besluit dat Brian tijdens de zomervakantie voor zijn broer moet zorgen. Maar hoe maak je de juiste keuzes voor je gehandicapte broer als je zelf nog zoveel moet ontdekken? Je volgt dit verhaal vanuit de ogen van Brian. Dit maakt het makkelijk om alles goed te begrijpen. Een perfect boek voor op je lijst! 

3) Liefde, als dat het is – Marijke Schermer

Dit boek zet je flink aan het denken over de liefde en hoe die eruit  kan zien op verschillende manieren. Het verhaal gaat over een heel gewoon gezin, dat wordt geraakt door een huwelijkscrisis. De wereld wordt hierdoor voor David, de vader, flink op zijn kop gezet. Het lezen van dit boek kan best intens zijn als je zelf te maken hebt (gehad) met een echtscheiding van je ouders. Houd dit dus vooral in gedachte voordat je beslist om dit boek te lezen. 

4) De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld  

Het verhaal gaat over een gelovig boerengezin waarvan de oudste zoon vlak voor Kerst doodgaat. Matthies verdrinkt tijdens het schaatsen. Door de ogen van Jas zien we hoe ieder familie lid met dit verlies omgaat. De ouders hebben zoveel verdriet dat ze niet meer goed zien hoe het met hun andere drie kinderen gaat. Het is een heel  mooi boek, maar het is wel goed om te weten dat dit boek je niet zo vrolijk maakt. De schrijfster heeft een heel belangrijke prijs gewonnen voor dit boek en dat is natuurlijk niet voor niets zo! 

5) Alleen maar nette mensen – Robert Vuijsje

Van dit boek krijg je vast en zeker vaak een glimlach op je gezicht, maar het zet je ook aan het denken over bijvoorbeeld discriminatie. Het verhaal gaat over David. Hij komt uit een gezin met alleen maar nette mensen. Maar dat is David een beetje zat. Zijn leven verandert compleet wanneer hij Bijlmer-queen Rowanda ontmoet. Rowanda heeft twee gouden tanden en loopt graag in korte broekjes en niets verhullende shirts. Is dit de vrouw van Davids dromen? Dikke tip: kijk na het lezen van dit boek ook de film! 

6) De tweeling – Tessa de Loo 

Twee bejaarde vrouwen ontmoeten elkaar in een kuuroord. De ene vrouw is Nederlands, de andere vrouw is Duits. Ze herkennen elkaar als hun verloren gewaande tweelingzus. Ze vertellen elkaar hun levensverhaal. Dit is de laatste kans om gat van zeventig jaar op te vullen. De gesprekken verlopen niet altijd even gemakkelijk, omdat allebei de vrouwen een lastig leven achter de rug hebben. Je leeft tijdens het leven mee met de jonge Anna en Lotte. Als je geïnteresseerd bent in de levens van mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog, is dit boek echt iets voor jou. Het boek is best wel dik, maar het leest lekker snel dus laat je daar niet door afschrikken. 

7) Het gym – Karin Amatmoekrim 

Sandra Spalburg is twaalf jaar en woont met haar moeder en halfzusje in ‘De Wijk’. Het is een armoedig deel van een stad aan de kust. Sandra is heel slim en gaat daarom als enige kind uit De Wijk naar het gymnasium in het rijke dorp een paar kilometer verderop. Deze school blijkt voor haar een totaal andere wereld: er zitten bijna alleen maar witte kinderen op, die ook bijna allemaal uit een rijk gezin komen. Sandra is, als enig gekleurd meisje, een bezienswaardigheid in de klas en maakt daardoor snel vriendinnen. Toch blijft het moeilijk voor haar, die twee totaal verschillende werelden. Dit boek is fijn geschreven, waardoor je het lekker snel kunt lezen. 

8) En we noemen hem – Marjolijn van Heemstra 

Het is Sinterklaasavond in 1946 als er in Den Haag een sinterklaassurprise wordt bezorgd. Het blijkt een bom te zijn. Drie ‘foute’ Nederlands komen hierdoor om het leven. Deze aanslag is bedacht door een verre oom van Marjolijn van Heemstra, de schrijfster van dit boek. Als Marjolijn 18 wordt, krijgt ze een ring die van deze oom is geweest. Daarbij krijgt ze het verzoek om haar eerste zoon naar hem te vernoemen. Marjolijn Heemstra neemt je mee in haar zoektocht naar deze oom en het verhaal achter de moorden die hij heeft gepleegd. 

9) Het smelt – Lize Spit 

Eva wordt geboren in een klein Vlaams dorpje. In dat zelfde jaar worden nog maar twee andere kinderen geboren: Pim en Laurens. Ze worden vrienden en staan bekend als de drie musketiers. Wanneer ze in de puberteit komen, verandert de vriendschap.  Het smelt is een dik boek waar je even in moet komen, maar als je er eenmaal in zit, wordt je meegezogen door de spanning. Het boek bevat best wel heftige scènes die heel beeldend worden beschreven. Kun je daar niet zo goed tegen? Leg dit boek dan maar weer aan de kant. Vind je dit juist wel fijn? Zoek dan een lekker plekje op de bank om dit boek in een sneltreinvaart te lezen! 

10) Wij zeggen hier geen halfbroer – Henk van Straten 

Henk van Straten groeit op in Eindhoven met zijn moeder, stiefvader en drie oudere halfbroers. Zijn stiefvader is hem liever kwijt dan rijk, dacht Henk altijd. Zijn moeder vertrok op zijn vijftiende naar Curaçao. Zijn broers waren zijn broers, maar toch ook weer niet helemaal. Dit boek vertelt een liefdevol verhaal over een kind dat dacht altijd maar vrolijk te moeten zijn. Toen hij ouder werd, veranderde Henk in een eenzame puber die drugs gebruikte op zijn zolderkamertje. Je leest grappige, maar ook hartverscheurende herinneringen van een jongen die worstelde met zichzelf, de liefde en mannelijkheid.