Geen toets- en examenstress in jouw examenjaar met deze 7 toptips!

Als je merkt dat je altijd te laat begint met leren voor een toets, is het belangrijk om actie te ondernemen om dit probleem op te lossen. Het klinkt gek, maar juist door met regelmaat tijd aan school te besteden, zul je overall minder tijd kwijt zijn aan leren voor toetsen en examens. Examenbundel zet 7 toptips voor jou op een rij om gestructureerd te leren en zo tijd over te houden voor leuke dingen!

jacob-bentzinger-ueEcyjAmLnc-unsplash

1. Maak een realistische planning

Een van de belangrijkste stappen om te voorkomen dat je te laat begint met leren, is het maken van een realistische planning. Plan je studietijd ruim van tevoren in, zodat je voldoende tijd hebt om alle benodigde stof te bestuderen. 

2. Identificeer je zwakke punten

Identificeer de vakken of onderwerpen waar je vaak moeite mee hebt en richt je in je planning op deze zwakke punten. Begin vroeg met het bestuderen van deze onderwerpen, zodat je genoeg tijd hebt om ze goed te begrijpen en te oefenen.

3. Maak een dagelijkse studieroutine

Stel een dagelijkse studieroutine in waarin je een vast tijdsblok reserveert voor het bestuderen van je lesmateriaal. Zelfs als er geen toets in zicht is, kun je dit tijdsblok gebruiken om vooruit te werken en voorbereid te zijn op toekomstige toetsen. Het opbouwen van een studiegewoonte helpt je om regelmatig te leren en voorkomt dat je alles op het laatste moment moet inhalen.

4. Gebruik actieve leerstrategieën

In plaats van passief je studiemateriaal door te lezen, probeer actieve leerstrategieën toe te passen. Dit omvat het maken van aantekeningen, het samenvatten van de belangrijkste onderwerpen, het stellen en beantwoorden van vragen, en het uitleggen van de stof aan iemand anders. Actief leren helpt je om de informatie beter te begrijpen en te onthouden.

5. Gebruik samenvattingen en oefenmateriaal

Examenbundel heeft perfecte samenvattingen om te leren voor toetsen en (school)examens. Het scheelt enorm veel tijd omdat je de samenvatting zelf niet hoeft te maken. In een Samengevat krijg je ook veel tips en voorbeeldvragen. Moet je aan de bak voor een (school)examen? Pak dan een Examenbundel erbij. Je krijgt inzicht in wat je al beheerst en welke stof je nog moet oefenen. Je kunt gericht leren en oefen met je boek of in de online omgeving met echte examenopgaven. Zo weet je precies wat je te wachten staat!

6. Zoek ondersteuning

Als je merkt dat je moeite hebt om jezelf gemotiveerd te houden of om een studieroutine aan te houden, zoek dan ondersteuning. Dit kan betekenen dat je een studiepartner zoekt, lid wordt van een studiegroep of de hulp van een mentor of docent inroept. Samen studeren en verantwoording afleggen kan je helpen om gemotiveerd te blijven en op het goede spoor te blijven.

7. Reflecteer op je ervaringen

Na elke toetsperiode is het belangrijk om te reflecteren op je ervaringen en te beoordelen wat wel en niet heeft gewerkt. Identificeer de redenen waarom je te laat begon met leren en zoek naar manieren om deze obstakels te overwinnen. Door bewust te zijn van je gewoonten en valkuilen, kun je in de toekomst beter plannen en jezelf organiseren.

 

Onthoud dat het veranderen van gewoonten en het opbouwen van discipline tijd kost. Wees geduldig en blijf volhouden. Met consistente inspanning en een doelgerichte aanpak kun je jezelf trainen om op tijd te beginnen met leren en succesvol te zijn in je toetsen en examens.