De enige echte Eindexamen Evaluatie #7: woensdag 26 mei

Wow… jullie zijn al zeven dagen bezig met de eindexamens van 2021! Tijdvak 1 is nog in volle gang en ook vandaag vroegen we jullie weer naar jullie mening over de examens. Gingen ze goed? Of kon je wel huilen toen je de examenzaal verliet? Laat het ons elke dag weten via onze instapolls. Vandaag waren de volgende eindexamens aan de beurt: Duits (vmbo KB en vmbo GL/TL), muziek (vwo), biologie (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL), wiskunde A (havo), wiskunde B (havo) en scheikunde (vwo). Lees snel verder of andere scholieren jouw mening over de examens delen. 

de-enige-echte-eindexamen-evaluatie-2021-dag-7-muziek-duits-biologie-wiskunde-a-wiskunde-b-scheikunde

Duits (vmbo KB en vmbo GL/TL) 

Duits (vmbo KB)

We beginnen de dag met een 50/50-beoordeling, zoals we inmiddels een beetje gewend zijn. De ene helft vond het eindexamen Duits (vmbo KB) prima te doen, terwijl de andere helft het daar absoluut niet mee eens is. Laat ons vooral weten waaróm je examen wel of niet lekker ging. Zijn we benieuwd naar! 

Duits (vmbo GL/TL) 

Jullie gevoelens over dit eindexamen zijn een beetje gemixt. Dat is vast geen verrassing meer. Iets meer leerlingen vonden het examen slecht gaan, namelijk 54%. De poll-antwoorders zijn het erover eens: het examen was te lang en zorgde daardoor voor tijdgebrek. Andere redenen waarom het slecht ging: “Geen woord was te vertalen!”, “Er kwamen te moeilijke woorden in voor en de vragen waren ook lastig” en “Ik snapte gewoon niet wat ik aan het lezen was…”. Iemand anders zegt: “De docenten waren hard aan het praten. Dat was gewoon heel vervelend”. Wist je dat je over dit soort dingen kunt klagen bij het LAKS? Er zit een heel team voor je klaar om jouw klacht(en) te behandelen. Maak daar gebruik van! Klaar met klagen? Kijk het examen dan op deze pagina na. 

Muziek (vwo) 

Do re mi fa sol la ti do-jee, het eindexamen muziek (vwo) ging bij veel van jullie niet fantastisch. 75% vulde ‘slecht’ in op onze instapoll. Zo zegt iemand: “Dramatisch. Ik begreep er helemaal niks van. Heb waarschijnlijk een 4…”. Heel jammer! Heb jij het examen al nagekeken? Dat kun je hier doen

Biologie (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL)

Biologie (vmbo BB)

Ai, ai, ai… Veel vmbo BB-leerlingen geven aan dat het eindexamen biologie slecht ging: 72% Dat vinden we heel jammer om te horen. We hopen dat de cijfers uiteindelijk tóch meevallen en veel van jullie een voldoende scoren. Blijf positief voor alle andere examens. Jullie kunnen het! 

Biologie (vmbo KB)

Ook op dit niveau ging het eindexamen biologie niet zoals van tevoren gehoopt. 58% van de antwoorders op onze instapoll laat weten dat het examen slecht ging. En waarom? Iemand geeft aan: “Heel lastig. Het ging veel over hetzelfde onderwerp en ik snapte er niks van”. Balen! 

Biologie (vmbo GL/TL) 

Leerlingen van vmbo GL/TL zijn iets positiever over het eindexamen biologie. 48% laat weten dat het goed ging! Yes, ook wel eens fijn om te lezen! Helaas is ook bij dit examen iets meer dan de helft ontevreden. Redenen die worden genoemd zijn: “Bijna alles kwam uit het derde leerjaar en de vragen waren onduidelijk”, “Hoeveel vragen willen ze over casaveplanten stellen?!”, “Hoe moet ik nou weten hoe zo’n tabel heet?” en “Veel te veel vragen over hetzelfde onderwerp”. Heb jij je examen al nagekeken? Dat kun je op deze pagina van het Cito doen. 

Wiskunde A (havo)

YES! Dit examen ging bij de meeste poll-antwoorders goed! Oké, we hebben het hier over 51% tegenover 49%, maar we doen toch even een klein vreugdedansje. Dit is wat jullie over het examen wiskunde A (havo) zeggen: “Het is m’n beste vak en het examen was goed te doen. Ben erg tevreden”, “Veel makkelijker dan de oudere examens!”, “Voor m’n gevoel ging het slecht, maar ik heb het nagekeken en het is wel een 5,5”, “Het ging veel beter dan ik van tevoren had ingeschat”, “Ik snapte maar vier vragen niet, dus ging heel goed”. Hè, wat héérlijk om te horen! Wil jij weten of ‘ie bij jou ook goed ging? Begin met nakijken

Wiskunde B (havo) 

Het eindexamen wiskunde B (havo) ging helaas iets minder goed dan het examen van wiskunde A… 70% stemde voor ‘slecht’. En waarom? Deze antwoorden kregen we binnen: “Te veel verhaaltjes. Ik liep enorm vast”, “Heb het examen niet afgekregen”, “Dit examen was veel te lang. Heb drie vragen niet kunnen maken”, “Dit was het lastigste examen ooit”, “Ik begreep niks, niks, niks…”. We hopen met jullie mee dat er toch nog een voldoende uit komt rollen! De antwoorden van dit examen vind je hier

Scheikunde (vwo) 

Zullen we deze Eindexamen Evaluatie afsluiten met een vrolijk bericht?! Helaas… dat gaat niet lukken. Want ook het eindexamen scheikunde (vwo) vonden veel van jullie dramatisch. 56% geeft aan dat het slecht ging. We kunnen het natuurlijk positief omdenken door te zeggen dat dit betekent dat het bij 44% van jullie goed ging, maar jullie antwoorden liegen er niet om: “Die berekeningen waren echt om te janken”, “Ik weet dat ik punten heb laten liggen, omdat ik bepaalde rekenvragen niet helemaal begreep”, “De rekenvragen waren echt superlastig” en “Dit examen was te lang veel lastiger dan voorgaande examens”. We krijgen tóch nog een positief berichtje binnen: “Ik vond dit examen echt niet moeilijk. Ik was ruim voor de tijd klaar”. That’s te spirit! Ben jij benieuwd of je een voldoende hebt gehaald? Check je antwoorden op deze pagina

Tot zover de samenvatting van dag 7. Morgen is er weer een nieuwe dag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Na regen komt zonneschijn. Houd moed, alles komt goed. Wil je meer inspirende quotes? Dat regelen we voor je! Succes morgen!