De enige echte Eindexamen Evaluatie #10: maandag 31 mei

Het einde van het eerste tijdvak is bíjna voor iedereen in zicht. Morgen moeten veel leerlingen nog één dagje knallen en kunnen daarna genieten van hun welverdiende rust. Ook vandaag vroegen we op Instagram aan jullie hoe de examens gingen. Hieronder lees je de reacties op de eindexamens van vandaag (en dat waren er véél): Fries (vmbo GL/TL), maatschappijwetenschapen (havo), kunst algemeen (vwo), Spaans (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL), Turks (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL), Arabisch (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL), scheikunde (havo), bedrijfseconomie (vwo) en management en organisatie (vwo – bezemexamen). 

De enige echte Eindexamen Evaluatie #10

Fries (vmbo GL/TL)

Natuurlijk is er ook een eindexamen Fries dit jaar! Vandaag waren de leerlingen van vmbo GL/TL aan de beurt om te laten zien hoe goed ze deze taal beheersen! We hebben de stemmen geteld en kome helaas uit op een kleine meerderheid bij wie dit examen niet zo goed ging: 60%. Wy hoopje dat jo allegear in pas hawwe! En we hopen ook dat dit correct Fries was. Zo niet: sorry! Je antwoorden kun je trouwens op deze pagina nakijken! 

Maatschappijwetenschappen (havo)

Yehesss, het eindexamen maatschappijwetenschappen (havo) ging GOED! Maar liefst 57% van de poll-antwoorders geeft aan blij te zijn met het examen. Dit is wat jullie erover zeggen: “Het was goed te doen, zolang je maar de hoofd- en kernconcepten kende!” en “Ging zo goed!!!”. Helaas was niet iedereen positief. Zo laat iemand weten: “Soms was dit examen best vaag. De vragen leken veel op elkaar”. Ben jij benieuwd hoe je gescoord hebt? Check je antwoorden dan snel op deze pagina van het Cito

Kunst (algemeen) (vwo) 

We missen jullie 50/50-mening een beetje, maar de reacties op dit examen komen in de buurt. Bij 45% van de poll-antwoorders ging dit examen goed. Dat betekent automatisch dat het bij 55% wat minder lekker ging. Dit is wat jullie zeggen over het eindexamen kunst (vwo): “De examenmakers zijn blijven haken op het onderwerp hofcultuur en Lodewijk XIV”, “Er was een strikvraag…”, “Dit examen was véél te lang” en “Het was een beetje als je kwast in de koffie doen en dan verfwater drinken”. Tja… Wij hebben het ook niet bedacht. Heb je je antwoorden al nagekeken

Spaans (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL)

Alle stemmers van de verschillende niveaus zijn het met elkaar eens: het eindexamen Spaans ging eerder slecht dan goed. Wat jammer! Bij vmbo BB vond 60% dit examen niet zo lekker gaan. Bij vmbo KB was dat 65% en bij vmbo GL/TL 52%.  Hopelijk vallen de cijfers mee en scoren veel van jullie een voldoende. Alvast ¡Buena suerte met de uitslag! De antwoorden van het eindexamen Spaans (vmbo GL/TL) staan online. Heb jij ze al nagekeken? Dat kun je hierrr doen!  

Turks (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL)

Bij alle drie de niveaus ging het eindexamen Turks helaas niet altijd even goed. Dat is jammer! 40% van de vmbo BB-leerlingen vond het examen gelukkig wel goed gaan. Bij vmbo KB is dat 39% en bij vmbo GL/TL 45%. We zijn altijd benieuwd waaróm een eindexamen wel of niet bij jullie ging. Laat je mening dan ook vooral horen in onze vraagstickers. Heb jij vandaag eindexamen Turks vmbo GL/TL gedaan? Dan check je op deze pagina of je een beetje goed hebt gescoord. 

Arabisch (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL)

Het eindexamen Arabisch ging bij het grootste deel van de vmbo’ers GL/TL goed! Yes, dat vinden we echt heel fijn om te horen! 55% geeft aan een goed gevoel te hebben over dit examen. Bij vmbo BB is dat maar 38% en bij vmbo KB 45%. We duimen met jullie mee dat iedereen een voldoende heeft! De antwoorden van het eindexamen van vmbo GL/TL zijn hier te vinden. 

Scheikunde (havo)

Havo-leerlingen gaan lekker vandaag! Bij 59% van de poll-antwoorders ging het eindexamen scheikunde goed! Daar worden wij blij van! Als we vragen waarom het goed ging, zeggen jullie dit: “Ik heb geen enkele voldoende gehaald voor een examen, maar dit wordt een 6,5. Ik ben verbaasd!” en “Het was geen drama, maar heb ‘m niet af gekregen omdat het een lang examen was”. Ben jij benieuwd of je je kan aansluiten bij de 59% bij wie het goed ging? Controleer je antwoorden dan met behulp van het correctiemodel

Bedrijfseconomie (vwo)

Bij 55% van jullie kon het eindexamen bedrijfseconomie (vwo) beter. Jammer! Opvallend is dat we alleen positieve reacties in onze DM krijgen: “Was echt prima te doen” en “Beter dan verwacht! Best goed te doen”, bijvoorbeeld. We zijn ook altijd benieuwd naar jullie mening als een eindexamen niet zo lekker ging. Al worden we natuurlijk wel heel blij van vrolijke berichtjes. Dit examen kijk je op deze pagina na. Succes! 

Management en Organisatie (vwo – bezemexamen) 

We eindigen dit examen met een vrolijke noot. Of nee, toch niet. Want bij maar liefst 66% van de poll-antwoorders ging dit examen s-l-e-c-h-t. We denken het liever even om door te zeggen dat het dus bij 34% wél lekker ging. Laten we ons daar maar op focussen! Heb jij je antwoorden al nagekeken? Dat kun je hier doen. 

Wát een verslag vandaag, hè mensen? 15 examens op één dag. Wie verzint het?! Gelukkig hoeft nooit iemand er ook echt 15 op één dag te maken… Maar dan nog. Wij vieren alvast een klein feestje omdat morgen een einde komt aan het eerste tijdvak. Dat betekent dat heel veel mensen eindelijk vakantie hebben! Een heerlijker begin van de vakantie kunnen we ons niet wensen met dit lekkere weer. Toch moet er voor sommigen eerst nog even gebikkeld worden. Succes morgen!