Leren en slagen met flashcards

Samengevat x Flashcards x Examenbundel

Hoe ga je goed en gestructureerd aan de slag voor je eindexamens? Want het is veel, het is lastig om het overzicht te bewaren en wat vragen ze eigenlijk van je? Gelukkig zijn er een aantal hele goede en betrouwbare hulpmiddelen die je hierbij helpen.

flashcards-examenbundel-examenvoorbereiding-leerstrategie-geschreven-leren-slagen-eindexamen

Ten eerste: combineer een aantal leermethodes die echt effectief zijn. Wat Devon Diercks in zijn ‘Handleiding tot slagen’ benoemt is met name ‘test jezelf’. Dit is een combinatie van oefenopgaves maken met de Examenbundel en flashcards gebruiken om jezelf te overhoren.

Nog beter? Combineer Samengevat, de Examenbundels en flashcards (in samenwerking met Flashcardsbestellen.nl) met elkaar. Pak de leerstof aan per onderwerp en ga gestructureerd te werk.

Breng structuur aan

  1. Gebruik de Samengevat om een overzicht te krijgen van alle leerstof. De Samengevat bevat alle onderwerpen die tijdens het eindexamen aan bod komen. Markeer de pagina’s met begrippen of onderwerpen die je nog niet kent.
  2. Daarna ga je beginnen aan de flashcards. Schrijf de begrippen en definities die je nog niet beheerst op flashcards en ga deze stuk voor stuk leren. Overhoor jezelf of laat jezelf overhoren. Het voordeel: als je een card kent, kun je hem droppen.
  3. Ga daarna aan de slag met de oefenopgaves uit de Examenbundel van dit jaar. Dankzij de uitgebreide antwoordmodellen in deze bundels zie je ook meteen wat er goed en niet goed gaat. Heb je moeite met bepaalde onderwerpen? Leg daar dan je focus op en gebruik je flashcards weer om de kennis echt in te prenten.

Devon Diercks: “Waar ik begon met veel (tijdrovende) samenvattingen schrijven, had ik nu een combinatie van drie leermethodes. De flashcards hielpen mij bij het leren van de details, de samenvattingen zorgden voor links tussen de leerstof en de examenbundels gaven me de kans om mezelf te testen.

Uit de Samengevat haalde ik mijn overzicht van de leerstof. Voor de exacte vakken schreef ik termen, theorieën en formules op de voorkant en definities of een uitleg op de achterkant van een flashcard. Zo kon ik bij natuurkunde makkelijker leren welke grafieken bij welke formules horen en hoe radioactieve straling uiteenvalt. Daarna gebruikte ik de Examenbundels om mezelf te testen met echte examenopgaves.”

Zorg voor afwisseling

Je moet examen doen voor 6, 7 of zelfs 8 vakken. Ieder vak heeft zijn eigen onderwerpen, definities, woordenlijsten, formules en meer. Waar haal je de motivatie vandaan om dit allemaal te leren? En hoe houd je het vol? Tip: begin niet eerst met alles lezen. Dan kunnen ze je na 4 dagen opvegen.

Kies voor een aantal onderwerpen (zorg eerst dat je planning op orde is en klopt!) en pak het per onderwerp aan van begin tot eind. Dit betekent 1. Samengevat, 2. Flashcards en 3. Oefenen met de Examenbundel.

Als je één onderwerp van één vak op deze manier uitvoert, is het effectiever en beter vol te houden. Het werk dat je moet verzetten is namelijk afwisselend én je ziet ook meteen resultaat.

Ten eerste: combineer een aantal leermethodes die echt effectief zijn. Wat Devon Diercks in zijn ‘Handleiding tot slagen’ benoemt is met name ‘test jezelf’. Dit is een combinatie van oefenopgaves maken met de Examenbundel en flashcards gebruiken om jezelf te overhoren.

Nog beter? Combineer de Samengevat, de Examenbundels en flashcards met elkaar. Pak de leerstof aan per onderwerp en ga gestructureerd te werk.

Hoe leer je het meest effectief met flashcards? Met het Leitner systeem!

Zelf schrijven: als je zelf schrijft, onthoud je beter dan wanneer je typt. Echt, heus waar. Dat is wetenschappelijk meermaals bewezen. Je schrijft aan de voorkant een vraag, definitie of woord en aan de achterkant het antwoord. Daarnaast is het ook leuk om flashcards te maken. Gebruik verschillende kleuren, markers en maak ze helemaal van jou.

Leren & herhalen: Ga de flashcards leren. Het liefst met behulp van het Leitner systeem. Begin de eerste dag met het leren van alle flashcards (= Box 1), dit blijf je elke dag herhalen zolang er kaarten in zitten. Ken je er één? Dan gaat hij naar ‘Box 2’ (of stapel 2, zo je wilt). Deze flashcards leer je om de twee dagen. Ken je er één uit Box 2? Dan gaat hij naar Box 3. Deze leer je om de vijf dagen. Heb je er één fout uit Box 2 of 3? Dan gaat hij weer terug naar Box 1.

Droppen: Ken je de flashcard na 5 dagen nog steeds? Dan verdwijnt hij helemaal uit de stapel die je moet leren. Kortom: die stapel wordt steeds kleiner.

Tot slot...
Er zijn heel veel tips en trucs om je examens te overleven, maar uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen methodes die werken. Als je geen idee hebt hoe je het moet aanpakken: probeer het Leitner systeem (zie kader) eens en kijk of het werkt voor jou. Je kunt het ook gedeeltelijk doen; het is maar net wat jij fijn vindt. Heb je door de jaren heen een fantastische strategie ontwikkeld die je altijd achten oplevert? Vooral volhouden! Wat je ook doet, begin in ieder geval op tijd. Dat is een gouden tip voor iedereen.