Chatbot Nina helpt examenleerlingen slagen voor hun eindexamens

Update: In december 2020 werd Chatbot Nina verhuist naar de website waar je je nu op bevindt, namelijk de website van Examenbundel! 

Meer dan 200.000 examenleerlingen zitten op dit moment in onzekerheid en spanning. Nu de scholen dicht zijn en de eindexamenleerlingen veelal zijn aangewezen op zelfstudie, lanceert Examenbundel ‘chatbot Nina’ op zekerslagen.nu. Nina helpt en adviseert leerlingen, docenten en ouders over hoe zij zich ondanks de coronacrisis het beste kunnen voorbereiden op de naderende eindexamens.

logo-chatbot-nina-leren-op-afstand-motivatie

Chatbot Nina is vernoemd naar examen-vlogster Nina, die voor Examenbundel filmpjes voor andere examenleerlingen maakt. De chatbot beantwoordt vragen van leerlingen, docenten en ouders over leren, lesgeven (op afstand) en studiebegeleiding. De chatbot geeft direct een antwoord op maat. ‘Ik leer altijd heel hard, maar ik haal geen goeie cijfers, wat kan ik doen?’, zou een leerling aan Nina kunnen vragen. Voor docenten geeft Nina antwoord op vragen als ‘Hoe geef ik goed les op afstand?’ en ‘Hoe hou ik mijn leerlingen gemotiveerd als ze thuiszitten?’. Nina kan algemene vragen over examenvoorbereiding beantwoorden, maar ook vragen rond corona en de eindexamens. ‘Juist in deze bizarre periode kunnen eindexamenleerlingen wel wat extra coaching gebruiken. Voor je eindexamen leren doe je namelijk niet alléén. Interactie is ontzettend belangrijk. Als jij je klasgenoten en docenten niet meer op school ziet, komt alles opeens op jezelf neer. Dat is lastig!’ aldus Eva Gadet, afgestudeerd neurobioloog en auteur van het boek Zeker Slagen.

Ontmoet Nina... ehh, de Chatbot!

Vraag het Nina

Nina bestaat dus echt! Ze is de inspiratiebron van de chatbot geweest. Nina maakte al vlogs voor Examenbundel en omdat haar naam zo leuk is, heeft ze nu ook haar eigen chatbot. Hoe leert ze eigenlijk zelf voor haar examens, nu de scholen dicht zijn? Nina: ‘Ik bereid me voor op de examens door me de theorie eigen te maken. Hiervoor heb ik verschillende leermethodes die mij stuk voor stuk helpen in het leerproces: huiswerk maken, flashcards, mindmaps, infographics... het kan allemaal.’

‘De corona-situatie is echt bizar. In januari waren we er nog zo sceptisch over en nu ligt alles plat! Het is een ongewone situatie, maar ik heb oprecht wel bewondering voor onze maatschappij, hoe snel we ons hebben aangepast en ons inzetten voor een ander in deze tijd. Ook op school; het zijn onzekere en chaotische tijden maar iedereen zet zich maximaal in om in ieder geval de examenleerlingen zo goed mogelijk te helpen. Ik krijg online les, docenten helpen en reageren snel, lessen worden goed voorbereid en alles is gericht op de centrale examens. Juist in deze ongewone situatie zie je dus weer hoe geweldig docenten kunnen zijn!’

Examenstress

Chatbot Nina kan hopelijk ook de zorgen en spanning bij veel examenleerlingen helpen verminderen. De huidige bijzondere situatie op de scholen maakt de voorbereiding er voor veel examenkandidaten niet echt makkelijker op. Volgens scholierencomité LAKS heeft bijna driekwart van de leerlingen op dit moment extra zorgen over examens. En bijna de helft is bang voor een achterstand door de crisis. Tegelijkertijd is er onzekerheid over het lesgeven op afstand, wat momenteel massaal door de middelbare scholen georganiseerd wordt. Chatbot Nina kan helpen: Nina kan docenten en leerlingen zoveel mogelijk helpen en inspireren bij deze nieuwe vorm van thuis studeren voor het eindexamen. De huidige situatie dwingt leerlingen ertoe om op zoek te gaan naar nieuwe manieren van leren voor je examens. Chatbot Nina is daar een goed hulpmiddel bij.